Nieuwbouw kopen: dit zijn de meest voorkomende problemen

bos sleutels en maquettehuisje op bouwplan woning

Van plan om te bouwen of een ga je een nieuwbouw kopen? Proficiat, dat is een hele stap! Je wilt dan ook tot in de puntjes voorbereid zijn: aan wie zul je wat moeten betalen, voor welke attesten moet je zorgen… Een hele boterham! Onaangename verrassingen vermijden? Dit zijn alvast de 4 meest voorkomende problemen.

#1: Nieuwbouw kopen maar de kosten niet correct berekenen

vier kleine huisjes, een groter huisje dat als spaarpot dient
Een nieuwbouw kopen is een van de grootste aankopen in je leven. Laat je niet verrassen en hou alle mogelijke kosten in het oog!

De minst aangename verrassing? Dat je achteraf meer geld kwijt bent dan eerst gepland. De (netto)prijs van je bouwgrond en nieuwbouw opgeteld is jammer genoeg niet het enige dat je zult moeten betalen. Ten eerste zul je er al 21% btw moeten bijrekenen. Vervolgens zul je ook rekening moeten houden met bijkomende kosten, waaronder registratierechten (€10.000 – € 24.000), de aktekosten (gemiddeld €968), het ereloon van de notaris (gemiddeld €2.800)… Je bent er dus niet zomaar vanaf!

Maar er zijn nog enkele onvoorziene kosten. In een nieuwbouw kun je niet onmiddellijk gaan wonen – die moet uiteraard eerst nog gebouwd worden – waardoor je vaak ondertussen nog een ander pand huurt. Je lening ben je echter wel al aan het afbetalen: je betaalt dus dubbel of werkt met een duur overbruggingskrediet. Bespreek zeker met je bank wat al dan niet mogelijk is zodat je niet in het rood gaat. Houd daarbij in het achterhoofd dat de werken altijd langer kunnen duren dan gepland, bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden: je huurtermijn zou dus langer kunnen lopen dan voorzien.

Ook tijdens het project, durven de kosten zich al eens op te stapelen. Je budget nauwlettend in de gaten houden & weten hoeveel er precies naar wat is gegaan? Dat kan je bijhouden via de handige app Spendee. Ontdek hier de 7 meest onmisbare apps voor je bouwproject.

#2: De gemeente is niet (tijdig of voldoende) op de hoogte gebracht

nieuwbouw kopen: sleutel op huizenplan

Maar hoeveel een nieuwbouw kost is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Vergeet zeker niet de gemeente tijdig te informeren! Zo moet je nog voordat de werken beginnen een bouwvergunning aanvragen. Opgelet: je mag niet zomaar beginnen bouwen wanneer je de vergunning ontvangt! Je moet ze aanplakken en minimum 35 dagen wachten. Zijn er geen bezwaren, kunnen de werken daarna van start gaan. Hou hier dus zeker rekening mee bij het maken van je planning. Ga je toch van start zonder geldige vergunning, loop je het risico dat de bouwwerken worden stillgelegd, of erger – moeten worden afgebroken.

Wanneer de werken effectief gestart zijn, dient de gemeente opnieuw op de hoogte te worden gebracht. Er zal dan iemand ter plaatste komen die nakijkt of je geen schade berokkent aan het openbaar domein. Uit voorzorg zul je een waarborg moeten storten. Is er niemand van de gemeente langsgeweest, maak dan zelf een plaatsbeschrijving en laat die door de gemeentediensten ondertekenen. Zeker wanneer er reeds bestaande schade is, is dit een slim idee wil je je waarborg nog ooit terugzien

#3: Je vergeet de nodige studies uit te voeren

Een nieuwbouw kopen? Dan zijn er twee studies die je verplicht moet laten uitvoeren: een grondsondering en een EPB-studie. 

Grondsondering voor stabiliteit

Met een grondsondering win je info over het draagvermogen van de grond en over het niveau van het grondwater. Dankzij die studie weet je welke fundering je nodig hebt om de stabiliteit van je woning te garanderen. Een grondsondering kost zo’n 2.000 euro. Is het die kosten waard? Zeker wel: anders zou je woning niet stabiel genoeg kunnen zijn, wat betekent dat er achteraf extra verstevigingswerken uitgevoerd moeten worden. Lees: extra kosten die hoger oplopen dan 2.000 euro. Aarzel dus niet en vraag die grondsondering tijdig aan!

EPB-studie voor energie

Als je gaat bouwen, heb je vast gehoord van de EPB-wetgeving. Die stelt eisen op vlak van het E-peil, isolatie, het binnenklimaat en de technische installaties. Om te bewijzen dat je aan de wetgeving voldoet, zul je zowel aan het begin van de werken een startverslag als aan het eind van de werken een definitief verslag aan de gemeente moeten overhandigen. Stel daarvoor zeker een verslaggever in, bijvoorbeeld je architect. Zelf een dergelijk dossier samenstellen is immers een hele karwei. Wanneer je in orde bent, ontvang je een energieprestatiecertificaat Bouw als bewijs. Voldoe je niet aan de eisen? Dan mag je aan een fikse boete verwachten.

#4: Je vergat een veiligheidscoördinator in te schakelen

Wat veel mensen durven vergeten, is dat veiligheidscoördinatie verplicht is op een bouwwerf! Een veiligheidscoördinator zorgt ervoor dat er een minimaal risico op ongevallen is. Een nieuwbouw kopen? Het is als bouwheer jouw verantwoordelijkheid om nog vooraleer de werken beginnen een coördinator aan te stellen. Ook daar zijn kosten aan verbonden: zo’n 1.500 euro. Maar beter die rekening betalen dan dat er iemand gewond raakt, toch?

Ook is het wettelijk verplicht om een postinterventiedossier op te stellen en mee te geven bij de oplevering. In dat dossier vind je alle elementen terug die nuttig zijn voor de veiligheid en gezondheid van de mensen die eventueel later werkzaamheden zullen uitvoeren. Ook de contactgegevens van de architect, veiligheidscoördinator en hoofdaannemers moeten erin vermeld zijn. Dankzij dat dossier zullen er ook tijdens toekomstige verbouwingen geen ongevallen gebeuren, de werkmannen zullen immers perfect weten hoe en tegen wat ze zichzelf moeten beschermen.

Met een sleutel-op-de-deur-woning kun je een aantal van bovenstaande kosten vermijden. Zo zit de regeling van de administratieve zaken, zoals het aanvragen van de juiste vergunningen, in de prijs inbegrepen. 

Het is wel duidelijk: als je een nieuwbouw koopt moet je op heel wat zaken letten. Heb jij problemen gehad tijdens de bouwwerken of de oplevering? Laat ze dan weten in de reacties hieronder! 

11/11/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?