Moderne kruiskozijnen: in alle vormen, maten en kleuren

Moderne kruiskozijnen: in alle vormen, maten en kleuren
Ouderwetse kruiskozijnen komen in de moderne architectuur bijna niet meer voor. Er bestaan wel tal van moderne updates van het klassieke kruiskozijn. Wie volgens de sleutel-op-de-deurformule bouwt, heeft vandaag de dag de keuze uit raamwerk in tal van uitvoeringen en vormen. We geven je graag een rondleiding.

Een brokje geschiedenis

kruiskozijnen: in alle matenWe beginnen met een korte geschiedenisles. Voor het ontstaan van kruiskozijnen (of kruisvensters, zoals ze ook genoemd worden) moeten we terug naar de vijftiende eeuw. Het was een raamkozijn dat in vieren werd gedeeld door een middenstijl (verticaal) en een tussendorpel (horizontaal). Het bovenste deel van het kruiskozijn bestond toen vaak uit glas-in-lood, het kruis dat het raam in twee deelde, was een verwijzing naar het katholicisme. Kruiskozijnen kwamen dan ook voornamelijk voor in kerken en kloosters.

Moderne kruiskozijnen

Vandaag de dag denken we bij de term ‘kruiskozijn’ uiteraard al lang niet meer aan een kerk of klooster. Het glas-in-lood is verdwenen en ook het katholieke kruis in zijn oorspronkelijke vorm heeft plaats moeten ruimen. Ramen worden steeds vaker uit kunststof (PVC) of aluminium gemaakt, maar ook houten ramen komen nog voor. Die laatste zijn zelfs opnieuw aan een heuse opmars bezig. Wie vandaag een sleutel-op-de-deurwoning laat bouwen heeft tientallen mogelijkheden wat betreft de ramen.

Het oog wil ook wat

De voornaamste functie van een raam is uiteraard licht binnenlaten. Maar het oog wil uiteraard ook wat. Daarom bestaan er vandaag de dag ramen in tal van vormen en maten. Voor elk wat wils: van rond, tot vierkant, lang en smal, groot en wijds, de mogelijkheden zijn bijna onuitputtelijk. Daarnaast zijn er ook tal van decoratieve fantasietjes mogelijk. Een klassiek wit kruiskozijn uit kunststof kan afgewisseld worden met een asymmetrisch raamkozijn in een het grijs of bruin. Zo’n in het oog springend raamkozijn zorgt voor dynamiek en doorbreekt het klassieke gevelbeeld. Het is dan ook bijzonder populair in de moderne woningbouw. [gallery include="57631, 57630, 57629" link="file"]

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur