Landelijke en moderne woningen in harmonie naast elkaar

De Vlaming heeft een baksteen in de maag en een duidelijke voorkeur voor 2 architectuurstijlen: kubistische blokkendozen en klassieke pastoriewoningen. We zien steeds minder vaak een alternatief opduiken tussen deze uitersten en het bijzondere is dat we de woningen vlak naast elkaar bouwen…

Landelijke versus moderne woningen

Deze bouwtrend is een nieuwe Vlaamse alliantie: zeer modern en enorm klassiek staan in perfecte harmonie naast elkaar. Waar deze bouwtrend vandaan komt? De generatie die in fermettes van de jaren tachtig opgroeide bouwt nu een eigen woning. Één deel wil in dezelfde oer-Vlaamse stijl bouwen en kiest voor statige pastoriewoningen. Het andere deel wil zich afzetten tegen de bouwstijl van zijn ouders en bouwt kubistische, moderne woningen. Het straffe? Er wordt nog maar zelden voor een weg tussenin gekozen.

Het interieur van deze woningen

Opvallend is dat, ondanks het uiterlijk van de huizen, het interieur van beide huizen gelijkaardig is. De ruimte in beide huizen wordt optimaal benut en beide hebben ze een keuken met kookeiland, een open ruimte met de woonkamer, die uitkijkt over de tuin. Een badkamer met regendouche en een slaapkamer met dressing. De grote kenmerken in beide huizen zijn hetzelfde, maar de stijl verschilt.

Een huis bouwen: zijn er regels?

De regels over hoe de huizen er moeten uitzien, verschillen in België sterk van de éne tot de andere plaats. De afstand tot de straat, de ruimte tussen de huizen en het aantal bouwlagen spelen zo goed als altijd een rol bij het afleveren van een bouwvergunning. Soms speelt ook de bouwstijl, de kleur van gevelafwerking,… een rol. Maar dat is, zeker in Vlaanderen, lang niet altijd het geval. Hierdoor vind je in Vlaanderen vaak tegengestelde stijlen die naast elkaar worden gebouwd. Deze bijzondere trend legde Herman van den Boom vast in zijn boek “Neigbours 2”. Hier zijn enkele van zijn foto’s:

Sleutel-op-de-deur bouwen

Sleutel-op-de-deur bouwbedrijven bieden beide bouwstijlen aan. Enerzijds heb je de klassieke, landelijke pastoriewoning en anderzijds de moderne kubuswoning. Houd jij dus meer van een moderne blokkendoos, dan vind jij jouw voorkeur tussen de moderne sleutel-op-de-deur huizen. Ben je een grote fan van de pastoriestijl? Dan vind je tussen de klassieke sleutel-op-de-deur woningen jouw ding!

09/10/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

JD
johan de kock

Ik zoek een moderne woning te bouwen in de streek vAN HAALTERT 9450 vooral op veel min opp 25 are