Laminaat leggen in je sleutel-op-de-deurwoning: kinderspel!

Zo, je hebt een schitterende nieuwe sleutel-op-de-deurwoning. Nu is het alleen nog een kwestie van de afwerking. Laminaat leggen, bijvoorbeeld. Hoe pak je dat aan?

Het voordeel van sleutel-op-de-deur bouwen is dat je volledig zelf bepaalt in welke mate je woning afgewerkt moet worden. Laat je de bouwheer alles tiptop in orde brengen, tot de vloeren en de bepleistering toe? Of neem je de afwerking liever zelf onder handen? De keuze is volledig aan jou!

Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om zelf laminaat te leggen in hun sleutel-op-de-deurhuis. Een terechte keuze vaak, want met kliklaminaat gaat het werk snel en het is helemaal niet moeilijk. Bovendien kun je de betere laminaat bijna niet meer onderscheiden van echte parket.

De twijfelaars geven we alvast een duwtje in de rug.

Laminaat leggen: voorbereiding

Na het leggen van de chape moet je ervoor zorgen  dat de chape volledig uitgedroogd en afgewerkt is vooraleer je begint. Om de laminaat te acclimatiseren zet je de pakketten best 48 uur voor plaatsing in de kamer die je wilt vloeren. Om opstijgend vocht te vermijden leg je eerst een folie van minimum 0,15 mm dik. Op de folie kan eventueel een isolerende tussenvloer geplaatst worden.

Klikken maar!

Kliklaminaat is zo gebruiksvriendelijk als Lego: je klikt het gewoon in elkaar. Er komt geen lijm of nagel aan te pas! De vloer is ook beter bestand tegen vocht en gemakkelijk demonteerbaar. Hou er wel rekening mee dat laminaat kan uitzetten. Voorzie dus een uitzettingsvoeg van 10 mm langs de wanden.

Plinten plaatsen

Nu je laminaat ligt, moet je nog de plinten plaatsen. Die zijn in de handel ruim verkrijgbaar, in dezelfde kleuren als de laminaat vloer. Je bevestigt ze met een speciale strip tegen de muur of je kunt lijm gebruiken. Binnen de kortste keren heb je zo heel je bovenverdieping voorzien van een mooie laminaat en kun je verhuizen naar je splinternieuwe sleutel-op-de-deurwoning!

26/11/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?