Van het kookeiland tot de keukenkastjes: je keuken slim inrichten

Begin je met een eigen bouwavontuur? Dan heb je wellicht al honderden dingen aan je hoofd. Vandaag zouden we je toch graag al willen doen stilstaan bij de keuken. Een keuken is tenslotte ‘voor het leven’ en daarom hebben we enkele handige tips voor een praktische keukeninrichting verzameld.

De keuken is wellicht één van de meest drukbezochte kamers in je woning. Het is de plek waar het gezin verzamelt om de dag te beginnen en ook om de dag weer af te sluiten na een heerlijk avondmaal. De keuken moet echter niet alleen mooi en leuk ingericht zijn. Ze moet vooral praktisch zijn. Daarbij denken we aan opbergruimte, een praktische indeling en een ruimte die afgestemd is op je gezin.

De keuken ontwerpen met slimme opbergruimte

Na enkele jaren is opbergruimte één van de grootste ergernissen over de keuken. Of liever: het tekort aan slimme opbergruimte. Kastjes waar je niet voldoende in kwijt kan, laden waar je geen overzicht in hebt en uren moet zoeken naar kookgerei, opbergruimte waarvoor je op een stoel moet klauteren om erbij te kunnen, …

Al die ergernissen kunnen eenvoudig voorkomen worden door vooraf een keukenplan te maken. Bekijk je oude keuken (of de keuken van je ouders) en stel een plan op:

  • Zorg ervoor dat alles vlot bereikbaar is.
  • De dingen die je het meest gebruikt, moeten binnen handbereik opgeborgen kunnen worden. Zaken die je zelden nodig hebt kunnen eventueel in hoge kastjes geplaatst worden.
  • Kies voor laden in plaats van kastjes: laden geven je een beter overzicht en tegenwoordig zijn er heel wat slimme indelingen voor laden verkrijgbaar.
  • Kies voor klapdeuren die naar boven openen in plaats van de traditionele draaideuren.

Stem je keuken af op je behoeften

Deze tip hangt sterk samen met de opbergruimte. Wordt er in je gezin veel gekookt en experimenteren jullie graag met nieuwe technieken? Dan moet er in de keuken meer ruimte voorzien worden voor allerhande potten, pannen, een wok, etc. Gaan jullie meer uit eten? Dan kan de beschikbare ruimte beter gebruikt worden om eten en dergelijke te bewaren.

Ook de grootte van je gezin is bepalend voor je keuken. Een groot gezin heeft veel meer ruimte nodig om al het servies en de proviand op te bergen. Een kleiner gezin kan die ‘overschot aan ruimte’ gebruiken om bijvoorbeeld een knusse eethoek te voorzien.

Een logische keukenindeling

Tot slot is ook de indeling van je keuken belangrijk. Je zou je keuken bijvoorbeeld in zones kunnen verdelen waarbij iedere zone een aparte functie krijgt. In de kookzone – rond het kookvuur – moeten alle essentiële zaken binnen handbereik zijn: kookgerei, potten en pannen, kruiden, olie, …

De opbergzone bevat al het servies, bestek, glazen etc. en plaats je het best zo dicht mogelijk bij de vaatwasser of de gootsteen. Je voorraadkast plaats je dan weer dicht bij je frigo. Zo heb je tijdens het ontbijt of tijdens het koken alle ingrediënten meteen bij de hand.

De architect als adviseur

Wie sleutel op de deur bouwt, kan steeds een beroep doen op een architect. Zo kan je bij Woningen Blavier ieder huis volledig op maat laten uittekenen en met je architect de cruciale elementen van je woning bespreken.

De architect is dankzij zijn jarenlange ervaring de ideale adviseur voor de inrichting en indeling van je keuken. Meer weten over de mogelijkheden en hoe Woningen Blavier met jou meedenkt om je droomwoning neer te zetten? Breng dan een bezoekje aan hun website en ontdek de vele sleutel op de deur woningen.

25/09/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?