Je woning indelen volgens het (groene) boekje

Je woning slim indelen kan een fikse besparing op de energiefactuur opleveren. Ga je bouwen of verbouwen, dan is het dus niet enkel zaak om de ruimte optimaal te benutten, maar ook om ervoor te zorgen dat de ruimte energiezuinig is als je ze straks inricht. Een open keuken is misschien wel trendy vandaag, maar het energieverlies loopt ook op. Deze en andere tips lees je hier.

De indeling én oriëntatie van je woning: van levensbelang voor je portemonnee

Wie bouwt of verbouwt móet rekening houden met het milieu. Isolatie en duurzame verwarming – bijvoorbeeld via zonne-energie – zijn vandaag de norm. Maar wist je dat je ook energie – én geld – kunt besparen door je woonruimte slim in te delen?

De oriëntatie en de ramen

Ga je bouwen? Let dan op de oriëntatie van je woning! Een huis met een zuidelijke oriëntatie verliest het minste energie. Een westelijke en noordelijke woonrichting zorgt voor een meerkost die kan oplopen tot 9 procent. Ook grote ramen hebben een negatief effect op de energiekosten. Richt je dus naar de zon en kies voor kleine of middelmatige ramen.

De trap: open of gesloten?

Een open trap zorgt voor veel energieverlies, geluidsoverlast én brandgevaar. Doe jezelf én je portemonnee een plezier en kies een gesloten trap!

De ecologische badkamer

Kies liever voor een douche dan voor een bad. Douchen is een pak sneller én het verbruikt bovendien veel minder water dan een bad (gemiddeld 8 liter per minuut, ten opzichte van 120 liter per keer voor een bad).

De wasruimte: praktisch én economisch

Een aparte ruimte om te wassen en te drogen is handig. Je kunt je kleding dan gemakkelijk en uit het zicht laten drogen zonder dat je een droogtrommel nodig hebt. Het wordt dan ook niet té vochtig in huis. Zorg wel voor goeie ventilatie in de wasruimte.

De hal als buffer

Een tochtportaal zie je vaak in horeca-etablissementen, maar het kan ook perfect geïntegreerd worden in een woning. Omdat er veel minder warmte ontsnapt bij het open- en dichttrekken van voor- of achterdeur zal je verwarming een pak minder uren moeten draaien. Een wezenlijk verschil!

Doordacht warm water

Heb je een nieuwe verwarmingsketel of boiler nodig? Plaats die dan zo dicht mogelijk bij de keuken en/of de badkamer. Hoe korter de leidingen, hoe vlugger je warm water hebt én des te minder water je verspilt.

De keuken slimmer bekeken

Een open keuken geeft warmteverlies en een slechte luchtkwaliteit. Geurtjes verspreiden zich ook gemakkelijk doorheen het huis. Kies daarom voor een gesloten keuken of plaats een glazen deur of wand tussen beide delen. Op die manier betrek je je keuken visueel bij je woonkamer én je beperkt het warmteverlies.

Je woning indelen met een specialist

Met deze tips kom je al een heel eind. Laat je echter steeds bijstaan door een professional om je woning energiebewust in te richten. Klop bijvoorbeeld aan bij Woningen Blavier, dé referentie op het vlak van ecologische sleutel-op-de-deurwoningen!

01/07/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?