Je nieuwbouwwoning inrichten, waar moet je beginnen?

Eindelijk is het zover! De laatste werken zijn achter de rug en jullie huis is nu ook echt van jullie. Als eerste bewoners hebben jullie carte blanche, maar zo’n volledig huis inrichten van kop tot teen … hoe begin je daar in godsnaam aan? Met een doordacht plan van aanpak, natuurlijk!

Nog voor je woning af is …

Lang voor de laatste steen gelegd is, kun je al op zoek gaan naar leuke ideeën, praktische meubels, gezellige kleuren en materialen, enzovoort. Maak gebruik van Facebook, Pinterest, Instagram en andere kanalen om je eigen ‘lookbook’ of moodboard creëren boordevol inspiratie en ideeën die jij leuk vindt.

Let op: pin niet álles. Tijdens de week kun je al het leuks pinnen, maar we raden je aan om elk weekend een selectie te maken van de absolute must-haves. Met dat lijstje kun je dan naar de winkel(s) trekken.

Het shoppingbudget

Als we je één tip mogen geven: spendeer liever wat meer aan de kwaliteit en afwerking van je woning dan aan de meubelen en decoratie. Wees dus erg kritisch als het op je shoppingbudget aankomt en stel jezelf de vraag of je het misschien nog even redt met je bestaande meubels. Met een nieuwe hoes of een likje verf geef je je bestaande meubels een tweede leven mét respect voor je budget.

Je nieuwe woning inrichten volgens jouw stijl

Het grote probleem bij de inrichting van een nieuwbouwwoning is dat je op voorhand een slecht zicht hebt op de grootte van de kamers. Je koopt je huis namelijk op papier. Hanteer het grondplan van je woning en plaats daar foto’s op van de meubelen en decoratie die je voor ogen hebt. Zo kun je een opstelling maken en heb je een goed idee van wat wel en niet zal passen. Vermeld eventueel ook zaken als vloerbekleding, verlichting en (raam)decoratie. Hoe meer je op voorhand kunt noteren, hoe vlotter de inrichting verloopt.

Heb je de sleutel van je nieuwe woonst in handen? Dan raden we je aan om met pen en papier door de verschillende kamers te wandelen. Noteer bij elke kamer welke meubelen zeker niet mogen ontbreken.

Neem de beelden die je op Pinterest, Facebook, Instagram en andere kanalen verzamelde en voeg de beelden toe aan de verschillende kamers van je woning.

Verwerk een rode draad in je inrichting. Dit kan een interieurstijl zijn maar evengoed de vloerbekleding of het gehanteerde kleurenpalet. Het doel is om ervoor te zorgen dat elke kamer qua inrichting in het huis past.

Leg je budget naast je grondplan en ga na wat je echt nodig hebt. Zorg ervoor dat je een marge van 10% overhoudt voor onvoorziene kosten. Stel vervolgens een shoppinglijst op met alle meubels, decoratie, verlichting en materialen die je nodig hebt.

Stel een werkschema op waarbij je ook rekening houdt met bijvoorbeeld de droogtijden voor verf. Om te besparen kun je diverse werken zelf uitvoeren. Denk maar aan de schilderwerken. Indien er nog voldoende ruimte is in je budget, raden we je aan om professionals in te huren voor het schilderen, behangen, et cetera. Zo bespaar je heel wat stress en ben je zeker van een prachtig resultaat!

Van zodra alle kamers van verf, behang en vloerbekleding voorzien zijn kan je de laatste hand aan je inrichting leggen. Plaats je meubelen, hang de verlichting en muurdecoratie op en verwerk hier en daar wat planten of bloemen in je interieur.

Al wat je nu nog rest is genieten van je nieuwe woning en je prachtige inrichting. Veel plezier!

27/04/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?