Sleutel-op-de-deur: de sleutel naar jouw toekomst?

sleutel-op-de-deur concept

Een huis bouwen, dat is bouwen aan je toekomst. Geen discussie mogelijk. Waar je het wél oneens over kan zijn, is de manier van bouwen. Ga je voor sleutel-op-de-deur of werk je met een architect? Of misschien durven jullie het aan om (bijna) alles zelf te doen? Wij lieten 3 koppels aan het woord om de voor- en nadelen toe te lichten.

Team sleutel-op-de-deur

Sleutel-op-de-deur bouwbedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. En terecht! Sleutel-op-de-deur bouwen heeft heel wat voordelen! Zo gaat het sneller, wordt de werf voor jou gecoördineerd en ligt het budget ook wat lager, doordat sleutel-op-de-deur bouwbedrijven genieten van schaalvoordelen bij onderaannemers en op materialen. Bovendien ben je beschermd door de wet Breyne!

sleutel-op-de-deur woning in pastorijstijl
Deze woning in pastorijstijl werd gebouwd met een sleutel-op-de-deurfirma. Foto bij habitos.be (Pinterest).

Ik heb nog geen seconde spijt gehad van de keuze voor sleutel-op-de-deur. Ons appartement was al verkocht, waardoor het snel moest gaan. In combinatie met onze drukke jobs en pasgeboren baby waren de coördinatie en de extra zekerheid geen overbodige luxe.

P. Van Dijck

Team architect

De klassieke wijze is nog steeds bouwen met een architect. Ook die formule heeft voordelen tegenover sleutel-op-de-deur. Werk je samen met een architect, dan heb je meer creatieve vrijheid en kan in principe alles – zolang je budget het toelaat. Waar je rekening mee moet houden is dat de werken worden uitbesteed aan één of meerdere aannemers. Ben je niet akkoord? Dan kan je zelf een keuze maken, maar dan neem je wel de coördinatie & administratie (gedeeltelijk) over.

De grootste troef? Jouw woning wordt er beslist beslist geen van dertien in een dozijn!

moderne woning gebouwd met architect
Wil je een moderne woning mét karakter? Dan is bouwen met een architect the way to go! Foto bij vanosarchitecten.nl (Pinterest).

Na lang twijfelen kozen we voor een architect waarbij we ook deels zelf controle hadden over de aannemers. De bouw duurde wat langer, maar achteraf zijn we heel blij met onze keuze. Ons wit, modern huis is wél eigentijds, maar door creatieve ideeën van de architect en extra mogelijkheden springt het er toch uit.

V. De Sneyder

Team doe-het-zelf

Een laatste optie – en zonder twijfel de spannendste en meest gedurfde – is alles zelf doen. Het grote pluspunt aan deze formule is de prijs. De werkuren vormen immers een grote hap uit het bouwbudget, en die vallen integraal weg.

Doe je het zelf? Let dan zeker op de veiligheid en laat je omringen door kenners en andere handige harry’s. Echt álles zelf doen, van metselwerken tot looodgieterij, over schrijnwerk tot behangen, is maar voor weinigen weggelegd.

Wij deden alles zelf, nu ja, alles is veel gezegd. Ik heb heel wat vrienden die in de bouwsector werken, waaronder een loodgieter, schilder en vloerder. Eerlijkheid is dan wel belangrijk, want ook als je bekenden inschakelt, moet alles veilig & correct gebeuren.

J. Storms
passiefwoning
Wil je zelf bouwen? Laat je bijstaan door kenners! Foto bij dewaele.be (Pinterest).
15/01/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?