Is sleutel-op-de-deur bouwen duurder dan zelf bouwen?

Is sleuter-op-de-deur bouwen duurder

Sleutel-op-de-deur bouwen houdt in dat je het volledige bouwproces overlaat aan een bouwfirma, die zich houdt aan een  werkbudget en een strakke timing. Is deze manier van bouwen duurder dan zelf alles regelen? We overlopen even.

Prijsverschil tussen traditioneel bouwen en sleutel-op-de-deur

Traditioneel bouwen of sleutel-op-de-deur, beide methodes vertrekken van hetzelfde principe: je stijl en verwachtingen bepalen de prijs.

  1. Sleutel-op-de-deur is over het algemeen iets duurder dan traditioneel bouwen. Zo betaal je bijvoorbeeld ook voor de commissies van de onderaannemers. Er wordt wel van in het begin een vast budget vastgelegd en er is een strikte tijdsspanne. Doordat alles financieel nauwgezet opgevolgd en opgeleverd wordt, kun je wel geld besparen.
  1. Bij traditioneel bouwen met een architect vraag je zo veel mogelijk offertes op bij verschillende aannemers. Je vergelijkt prijzen en gaat vervolgens over tot beslissingen. Traditioneel bouwen is op zich goedkoper dan sleutel-op-de-deur, maar het vraagt een heus engagement. Zo kost het vaak heel wat bloed, zweet en tranen om de verschillende aannemers op elkaar te laten aansluiten en op tijd op de werf te krijgen.

Wat als….

…er tijdens het bouwproject iets fout loopt? Helaas is er geen enkele bouwmethode die je van dat risico vrijwaart.

  1. Als je met een architect en verschillende onderaannemers werkt, zijn er ook verschillende contracten. De kans dat er al eens iets fout loopt, is iets groter dan bij sleutel-op-de-deur. De verschillende aannemers zullen de fout ook naar elkaar proberen door te schuiven. Dat een bouw vertraging oploopt of dat het budget overschreden wordt, is schering en inslag.
  1. Bij de sleutel-op-de-deurmethode teken je slechts één contract. Er is ook maar één verantwoordelijke wanneer er iets fout loopt. Deze bouwmethode houdt zich aan een vooropgesteld budget, en de uitvoeringstermijn wordt goed nageleefd. Je kiest een plan dat bij jouw budget past. Je weet op voorhand wat je woning zal kosten. Bovendien is er de Wet Breyne die de koper en bouwfirma van een sleutel-op-de-deurwoning beschermt.
16/05/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?