Huren of kopen: wat doe ik het beste anno 2018

Huren of kopen: wat doe ik het beste anno 2018

Huren of kopen, kopen of huren: welke optie geniet de voorkeur in 2018? De meningen zijn hierover verdeeld. Je beste raadgever? Jouw toekomstplannen! Die bepalen voor het grootse deel of je best investeert in een woning of voor een tijdelijke oplossing als huren kiest. Wat niet wil zeggen dat je geen rekening moet houden met je huidige situatie. Dit artikel legt de plus- en minpunten van huren versus kopen bloot zodat je niet langer in twijfel bent over wat voor jou nu de beste keuze is. 

Huren: daar zit toekomst in!

kopen of huren

Beginnen doen we met het financiële luik, want bij het zien van de immoprijzen is de moed jou waarschijnlijk al een beetje in de schoenen gezonken. Geen startkapitaal om meteen te kunnen investeren in een pand? Geen nood: een woning huren biedt ook toekomstperspectieven.

Allereerst, is de maandelijkse som geld die je kwijt bent aan de huur gemiddeld lager dan wat je maandelijks afbetaalt voor een lening. Als huurder kan je dus nog altijd sparen: dit positieve verschil kan je rechtstreeks op je spaarboekje zetten. Daarnaast krijg je als huurder ook minder te maken met (onverwachte) grote kosten. Alleen de familiale verzekering en de brandverzekering zijn voor de huurder zijn/haar rekening. Is de verwarming stuk? Of zit er een lek in de waterleiding? Dat is de verantwoordelijkheid van eigenaars. Jij hoeft je dus geen zorgen te maken over extra kosten, waardoor je op je eigen tempo kan verder bouwen aan dat grotere kapitaal.

Flexibel: nog een woord dat terecht wordt aangehaald als een van de voordelen van huren. Veranderen je carrièreplannen en wil je dichter bij je nieuwe werk gaan wonen? Of denk je aan gezinsuitbreiding en heb je meer ruimte nodig? Wanneer je gaat huren, kunnen dergelijke veranderingen makkelijk opgevangen worden zonder veel kosten én binnen een redelijke termijn!

Maar er is natuurlijk ook een keerzijde aan de medaille: als huurder heb je de touwtjes niet altijd in eigen handen. Je blijft hoe dan ook afhankelijk van de plannen van de eigenaar. Die kan namelijk beslissen om het huurcontract niet te verlengen, omdat hij zelf (of familieleden) in de woning trekken of hij het pand wenst te verkopen. Wil je meer zekerheid? Dan is kopen meer iets voor jou!

Kopen moet een meerwaarde zijn in je leven!

huurovereenkomst

Dat kopen financieel gezien een slimme investering is staat buiten kijf. Zo steeg de gemiddelde verkoopprijs van een huis fors de laatste 40 jaar. Voor appartementen en villa’s ging de prijs gemiddeld zes- en viermaal omhoog. De maandelijkse aflossing van je lening zal waarschijnlijk hoger zijn dan de huurprijs, maar die som gaat wel rechtstreeks naar de afbetaling van je huis. Zo ben je elke maand een stapje dichter bij je eigendom. 

Toch is ook het woord flexibiliteit hier van toepassing. In tegenstelling tot wanneer je huurt, kan je bij het kopen van een woning zo veel aanpassingen maken als je wilt. Een nieuwe keuken, een modernere badkamer of een andere kleur voor de muren? Je hoeft voor niks of niemand verantwoording af te leggen, tenzij natuurlij je mede-eigenaar(s).  

Maar ook kopen heeft zijn beperkingen. Vooral voor jonge kopers is de grote hoeveelheid spaargeld die je op tafel moet leggen voor je nog maar iets kan kopen een struikelblok. Het is niet verstandig om een woning te kopen zonder een zekere reserve: bestaande en zelfs nieuwbouwwoningen kunnen steeds onverwachte kosten met zich meebrengen.

En dan is er natuurlijk nog de belangrijkste vraag: is je toekomstige woonst een meerwaarde in jouw leven? Een huis kopen wanneer je de komende vijf jaar nog een aantal wereldreisjes in het verschiet hebt, zou dus niet al te slim zijn. Ben je nog niet zeker van je toekomstplannen? Wacht dan nog even met kopen... want ook in huren zit toekomst!

Heb je beslist dat je een woning zal kopen? Met deze checklist, begin je alvast goed voorbereid aan je zoektocht!

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur