Hoe hou je het kadastraal inkomen van je nieuwbouw laag?

Hoe hou je het kadastraal inkomen van je nieuwbouw laag?

Het kadastraal inkomen is van groot belang voor een nieuwbouw omdat het cijfer gehanteerd wordt om je onroerende voorheffing te bepalen. Wie sleutel-op-de-deur bouwt, bijvoorbeeld, wil dus liefst een zo laag mogelijk kadastraal inkomen. We leggen je uit hoe je dat kan bereiken.

Wat is het kadastraal inkomen?

Het kadastraal inkomen is één van de bepalende elementen voor je onroerende voorheffing. Het is een waarde die aan je nieuwbouw gegeven wordt en die overeenkomt met de geschatte verhuurwaarde (op jaarbasis) van de woning in het referentiejaar 1975, verminderd met 40 procent. Zodra de werken aan je sleutel-op-de-deurwoning klaar zijn, moet je dat melden aan het kadaster, waarna je kadastraal inkomen wordt berekend. Tal van objectief meetbare factoren – zoals bouwwijze, oppervlakte en aantal woonvertrekken – worden in acht genomen om het cijfer te bepalen. Het kadastraal inkomen wordt om de tien jaar herzien. Als je grondige renovatiewerken uitvoert, wordt het cijfer automatisch onder de loep genomen. Hou er ook rekening mee dat de onroerende voorheffing verschilt van gemeente tot gemeente.

Tips voor een laag kadastraal inkomen van je nieuwbouw

De overheid beschikt over een lijst met veertien elementen die bepalend zijn voor het kadastraal inkomen. Hou die lijst in het achterhoofd als je een nieuwbouw laat zetten. Zo zal het voordelig zijn voor je kadastraal inkomen om geen garage te bouwen en om, bijvoorbeeld, maar één in de plaats van twee badkamers te voorzien. Verder is een gesloten bebouwing voordeliger dan een open bebouwing. Maar denk misschien ook eens na over het grote verschil in onroerende voorheffing tussen de verschillende gemeenten. Misschien een reden om toch voor een andere gemeente te kiezen? Wil jij ook sleutel-op-de-deur gaan bouwen? Neem dan contact op met een expert!

Meer artikels over Financieel en juridisch