Het weerverlet bij sleutel-op-de-deur

Het weerverlet bij sleutel-op-de-deur
Tijdens koude winterdagen wordt een bouwwerf al eens stilgelegd door ‘weerverlet’. Wat betekent dit concreet? En wanneer kan een aannemer of bouwbedrijf zich op weerverlet beroepen? En hoe zit het met weerverlet bij sleutel-op-de-deur woningen? Homeproved zocht het uit.

Weerverletdagen

Bij sleutel-op-de-deur is de wet Breyne van toepassing. Contractueel wordt een uitvoeringstermijn voor een sleutel-op-de-deur woning meestal vastgelegd op 180 werkdagen. In het contract wordt ook verduidelijkt wat een werkdag is. Je vindt het waarschijnlijk logisch dat zaterdagen, zondagen en wettelijke feestdagen niet worden meegerekend tot de werkdagen, maar wist je ook dat weerverletdagen hier niet bijhoren? Weerverletdagen zijn dagen waarop de bouwwerken worden uitgesteld omwille van barre weersomstandigheden, zoals regen, wind, sneeuw en vrieskou. Maar een aannemer kan niet zomaar weerverletdagen uitvinden van zodra het een beetje miezert. Weerverletdagen worden officieel vastgelegd door het KMI en opgemaakt in lijsten van de syndicale kamer van de bouwsector. Wanneer is het weer te slecht om te bouwen? Hiervoor zijn enkele standaard criteria vastgelegd:
  • Als de temperatuur om 7 uur 's ochtends 0°C is of kouder.
  • Er zijn minimaal 4 uurvakken met neerslag overdag.
  • De neerslag die overdag valt is minimaal 5 mm per vierkante meter per etmaal.
  • Er zijn rukwinden van 70 km per uur of meer.

Overmacht

Naast weerverlet kunnen zich ook situaties voordoen die de normale uitvoering van de werken belemmeren, zoals ongevallen, stakingen, of problemen buiten de verantwoordelijkheid van de aannemer die de toegang tot de werf verhinderen. De oorzaak hiervan kan ook bij de bouwheer zelf liggen, bijvoorbeeld wanneer hij nog openstaande facturen heeft of geen keuze kan maken voor zijn tegels en daardoor de werken niet kunnen verdergaan. Bij overmacht kan de bouwfirma de werken tijdelijk stilleggen, zonder dat de bouwheer hiervoor een schadevergoeding kan eisen.

Fout van de aannemer

Tenslotte wordt contractueel bepaald dat, indien de uitvoeringstermijn toch overschreden wordt door een fout van de aannemer, deze een schadevergoeding aan de bouwheer moet betalen. Momenteel bedraagt deze schadevergoeding 25€ per dag.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur