Het rijtjeshuis, een duurzame oplossing

Een huis, een stedelijke loft, een rustieke boerderij, een luxueuze villa… de vastgoedmarkt verwent kandidaat-bouwers met een brede waaier aan keuzemogelijkheden. Maar geconfronteerd met de schaarste aan bouwgrond en de strengere eisen op het vlak van energiebesparing, is er één logische oplossing: het rijtjeshuis.

We zoomen in op het rijtjeshuis

Een rijtjeshuis deelt aan beide kanten een muur met de naastliggende woningen. Iets wat vrijstaande huizen op het platteland, net als appartementsgebouwen, niet doen. Sinds de middeleeuwen vinden we rijtjeshuizen in de westerse steden. Het rijtjeshuis is zeer efficiënt in ruimte- en energiebesparing. Dat maakt het rijtjeshuis een onderdeel van duurzaam bouwen!

Het rijtjeshuis & schaarste aan bouwgrond

In België is bewoonbaar land schaars, maar de vraag naar bouwgrond blijft wel groeien. Het is belangrijk om alternatieve en betaalbare oplossingen te zoeken voor de woningbouw.

Appartementsgebouwen blijken een efficiënte oplossing voor het plaatsgebrek, maar niet iedereen is bereid zijn droom van een eigen huis op te geven. Dan blijft het rijtjeshuis als een efficiënte oplossing over, dat gebruikt het stuk grond optimaal.

Het rijtjeshuis en de energiebehoefte

Daarnaast is een rijtjeshuis met twee aanliggende huizen zuiniger dan twee vrijstaande huizen. Een rijtjeshuis is namelijk gemakkelijker te isoleren. Dat maakt dat de energieprestatie van een rijtjeshuis hoog is en het vereiste E-peil makkelijker te bereiken is. De gemene muren van rijtjeshuizen met naastliggende woning(en) voorkomen warmteverlies: hoe minder contact met de buitenwereld, hoe minder energie er verloren gaat. Volgens deskundigen kan de energiebesparing in een rijtjeshuis tot 35% oplopen ten opzichte van een open bebouwing. Een rijtjeshuis is daarmee een goede oplossing voor zowel de huidige problematiek van plaatsgebrek als die van de steeds strengere energienormen.

Je rijtjeshuis sleutel-op-de-deur bouwen

Enkele voorbeelden en inspiratiemodellen van sleutel-op-de-deur rijtjeshuizen van Woningen Blavier:

16/09/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?