Het belang van goede thermische isolatie

Wanneer je het energieverbruik van je woning naar beneden wil halen, en bijgevolg ook je verwarmingsfactuur, dan moet je eerst nagaan welk soort energie je verbruikt en oude toestellen vervangen, zoals de verwarmingsketel of de ramen. Want goede thermische isolatie blijft nog steeds de meest rendabele investering op vlak van energiebesparing!

Je woning isoleren, een noodzaak

In de winter zorgt een goede isolatie ervoor dat je woning lekker warm blijft en je energie bespaart. In de zomermaanden doet het dan weer goed om in een fris interieur te vertoeven.

Goede isolatie aanbrengen kan duur zijn, maar zo haal je jouw verwarmingsfactuur ook aanzienlijk naar beneden. Met goede isolatie kan je tot 60% op je energieverbruik besparen. Je kan beter alle muren isoleren dan één muur volledig dichtmaken, want warmte vindt altijd wel een manier om te ontsnappen.

Thermische isolatie: renovatie versus nieuwbouw

Helaas is het niet altijd mogelijk om te renoveren en de kwaliteit van de bouwschil volledig te vernieuwen. In een bestaand gebouw gebeuren isolatiewerken meestal in verschillende zones (dak, muren, en vervolgens de vloer) en dit kan enkele jaren in beslag nemen. Bij nieuwbouw kan je het volledige gebouw echter meteen isoleren. Hier is de opdracht een pak makkelijker.

Door performante isolatie te kiezen wanneer je een woning bouwt, ben je er zeker van dat jouw energieverbruik voor verwarming of koeling zich tot een minimum herleidt en beperk je jouw energiefactuur maximaal zonder in te boeten op comfort!

Wat je niet over het hoofd mag zien

  • Hoe beter je isoleert, hoe groter de impact van bouwknopen. Het is dus is dus heel belangrijk om rekening te houden met deze factor en bouwknopen ernstig te nemen.
  • Door 2 tot 3% meer te betalen dan voor een standaard woning, kan je reeds 5 tot 10% besparen op je energiefactuur. Het is dus een serieuze investering. Let op dat je ook niet te veel isoleert, want dan wordt het moeilijker om je investering terug te verdienen.
  • Let er altijd op dat je volledige isolatie combineert met efficiënte ventilatie en een goede luchtdichtheid van de woning.

Isolatie en energieproductie

Is jouw woning goed geïsoleerd? Super! Vanaf nu kan je ook andere energiebesparende maatregelen toepassen om zelf energie op te wekken, zoals een warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming, enz. Het is niet nodig om meteen in alles te investeren. Doe dit naargelang jouw financiële situatie.

24/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?