Grote ramen: een zee van licht ten koste van je privacy

Grote ramen: een zee van licht ten koste van je privacy
Je ziet ze almaar vaker in het straatbeeld opduiken. Woningen – veelal moderne blokken – met grote ramen. Zegt het je wel wat? Wij vinden ze ook schitterend – “Licht kun je toch nooit genoeg hebben in je woonkamer, juist?” – maar opgelet als je gaat bouwen. Er zijn ook nadelen verbonden aan wonen ‘in een serre’. De hitte, om maar iets te noemen, of het gebrek aan privacy. Wij wegen de voor- en nadelen van grote ramen af en geven je een besluit waar je mee aan de slag kunt.

Een zee van licht of een glazen kooi?

Laten we maar meteen beginnen met de meest voor de hand liggende eigenschap van grote ramen: ze doen je woonruimte baden in een zee van licht. Wie een hekel heeft aan kunstlicht, weet dus wat gedaan. Toch ook deze kleine, maar niet onbelangrijke kanttekening: in een land als België, waar het aantal zonne-uren jammer genoeg beperkt is, wordt je prachtige gevel met grote raampartijen al vlug een triestige glazen kooi van waaruit je eindeloos naar de regen kunt staren. En schijnt de zon dan toch eens, dan verandert je glazen kooi al gauw in een serre waar het té warm wordt.

Grote ramen, grote voordelen

Maar niet getreurd. Grote ramen hebben nog meer grote voordelen. Ze zien er fantastisch uit én geven je woning een uitstraling om u tegen te zeggen. Geef toe, een gevel met een glaspartij die reikt van de benedenverdieping tot aan het dak is ronduit indrukwekkend, niet?

Je privacy te grabbel gegooid?

Jammer genoeg moeten we ook hier een kanttekening bij plaatsen. Grote ramen bieden je buren en voorbijgangers een wel héél ruime inkijk in je dagelijks leven. Dit is uiteraard op te lossen met gordijnen, maar dat gaan dan wel ten koste van de lichtinval. Heb je er hoegenaamd geen probleem mee dat iedereen je kan zien staan in je ochtendjas, dan zijn grote ramen echt iets voor jou. Bovendien houdt een architect er ook wel rekening mee in zijn ontwerp om de grote ramen vooral langs de achterzijde van de woning te tekenen.

En wat met de verwarming?

En dan is er nog de energieprestatie. Het warmteverlies bij grote ramen ligt een pak hoger dan wie het houdt op kleinere exemplaren. Dat komt omdat een raam – hoe sterk ook – toch ook altijd luchtdoorlatend is. In de winter zal je de verwarming dus iets harder moeten zetten om je woning aangenaam op temperatuur te houden dan je buur die kleinere ramen heeft. Het is een afweging die je zeker moet maken als je nog twijfelt. Voor de meeste mensen zal de gunstige lichtinval doorslaggevend zijn in hun keuze om voor grote ramen te kiezen. Nadelen als hitte en een gebrek aan privacy kun je dan relatief eenvoudig oplossen met een paar slimme ingrepen. Enkel het energieverbruik blijft een aandachtspunt. Opletten dus. [gallery link="file" columns="4" include="82177, 82176, 82175, 82174"]

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur