Grond kopen? Bouwgrondprijzen 2013

Op zoek naar de perfecte bouwgrond voor jouw bouwproject? Wij nemen alvast de bouwgrondprijzen onder de loep… Je vindt tevens een update voor 2015 onderaan het artikel!

Evolutie van bouwgrondprijzen in 2013

Het aantal huizenverkopen in België stagneert. Terwijl de bouwgrondprijzen de afgelopen jaren booming business waren, blijken de prijzen nu te stabiliseren. Hoe dit komt? Het budget van kandidaat-kopers krimpt en tegelijk gaat een grotere hap ervan naar de bouwkosten. De bouwgrondprijs komt daardoor dubbel onder druk.

Terwijl je in 2011 gemiddeld 102,6 euro neertelde voor een vierkante meter bouwgrond in België, was dat 105,03 euro in 2012. In Vlaanderen stijgt de gemiddelde bouwgrondprijs van gemiddeld 156,56 euro naar 165,63 euro per vierkante meter.

Grond kopen? Enkele tips

  • De bouwgrondprijzen variëren uiteraard sterk naargelang de ligging. Terwijl de prijzen in Brussel oplopen tot gemiddeld 478,31 euro per vierkante meter en in Knokke tot wel 844 euro per vierkante meter, ben je elders een pak goedkoper af. Limburg blijft de goedkoopste provincie van Vlaanderen. Maar ook binnen provincies en gemeentes is de ligging prijsafhankelijk. In de stads- of dorpskern betaal je altijd meer.
  • Bepaal op voorhand wat jouw maximum budget is voor een bouwgrond en blijf trouw aan je vooropgestelde budget. Vergeet niet dat je ook nog notariskosten (2%) en registratiekosten (10% in Vlaanderen) moet betalen bovenop de geafficheerde prijs. Ga je een lening aan voor de aankoop van de bouwgrond, moet je ook hiervoor registratierechten en notariskosten betalen.
  • Als koper is het altijd goed om je eigen notaris onder de arm te nemen. Zo heb je iemand die jouw belangen verdedigt en je betaalt er niet meer voor.

Update: grond kopen anno 2015

Om je up-to-date te houden, vind je in dit artikel de bouwgrondprijzen van 2015.

28/05/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?