Groepswoningen, enkel voor ouderen?

Groepswoningen, enkel voor ouderen?
Groepswoningen winnen stilaan aan populariteit bij ouderen. Toch hebben ook jonge gezinnen heel wat te winnen bij zogenoemde co-housingprojecten. Elke bewoner heeft namelijk zijn eigen woning, maar daarnaast zijn er ook een aantal gemeenschappelijke ruimtes.

Wat is een groepswoning?

Onze maatschappij staat voor grote uitdagingen om het groeiend aantal ouderen een dak boven het hoofd te bieden. Daarom wordt er al enige tijd geëxperimenteerd met alternatieve woonvormen. Groepswonen is daar een van, kangoeroewonen een ander.

Sterk gemeenschapsgevoel in een groepswoning

In een groepswoning, ook wel co-housing genoemd, heeft elke bewoner zijn eigen woning en daarnaast zijn er ook een aantal gemeenschappelijke ruimtes. Er heerst een sterk gemeenschapsgevoel– sterker dan de klassieke wijk – omdat de bewoners van elkaar afhankelijk zijn. Zo is er in de meeste groepswoningprojecten een centraal gebouw voorzien van bijvoorbeeld een wassalon, een kinderspeelkamer, televisiekamer of een werkplaats. Het staat de bewoners vrij te kiezen wat de bestemming wordt voor de gemeenschappelijke ruimten.

De financiële voordelen van groepswoningen

Precies dat grote solidariteitsgevoel maakt groepswonen tot een ideaal alternatief voor ouderen die nog voldoende zelfstandig zijn voor een rusthuis, maar wel hulp kunnen gebruiken bij tal van huishoudelijke klusjes – het gras afrijden, bijvoorbeeld. Jammer genoeg profiteren nog te weinig jonge gezinnen van deze vrij nieuwe woonvorm. Wonen in een groepswoonproject spaart namelijk heel wat geld uit. Vanzelfsprekend is er de gemeenschappelijke ruimte die door alle bewoners wordt bekostigd. Maar ook een grasmaaier of tal van andere toestellen hoef je eigenlijk niet in huis te halen. Die kun je gewoon delen met je medebewoners.

Privacy is heel belangrijk in groepswoningen

Let wel, een groepswoning staat ver af van de communewoningen zoals die in de jaren 60 her en der de kop opstaken. Elke bewoner geniet van zijn privacy, alleen als je dat wilt, begeef je je in de gemeenschappelijke ruimte.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur