Gevelstenen kiezen: soorten bakstenen

Bakstenen kiezen: geen sinecure! Bakstenen bepalen heel het esthetische uitzicht van jouw gevel en het aantal soorten bakstenen is enorm groot. Elke woningstijl vraagt een aangepaste gevelsteen.

Soorten bakstenen

Bleek of donker, egaal van kleur of genuanceerd, ruw of glad, groot of plat, oud of nieuw, handgevormd of machinaal gemaakt, rood, beige of grijs, duur of goedkoop: de keuze in bakstenen is heel groot. De keuze van de juiste steen maak je altijd in functie van de woonstijl. Een moderne woningstijl combineer je met een heel andere gevelsteen dan pakweg een pastorijwoning. Oude gevelstenen recupereren is bijvoorbeeld enorm populair bij pastorijwoningen, terwijl platte, grijze bakstenen dan weer vaak opduiken in moderne woningen.

Er bestaan twee soorten gevelstenen:

– De handvormgevelsteen is een volle baksteen die met de hand gevormd wordt. Deze stenen zijn dus ruw en onregelmatig van vorm. Tegenwoordig worden de meeste handvormgevelstenen echter machinaal vervaardigd of nagebootst. Deze machinale versie wordt ook wel de vormbaksteen genoemd.

– De strengpersgevelsteen is herkenbaar door zijn uiterst glad en vlak oppervlak.

Bakstenen opvoegen

De voegmortel kan het uitzicht van jouw gevel sterk beïnvloeden. Een blekere voegmortel geeft uw gevel een lichtere indruk terwijl een donkere voegmortel uw gevel donkerder zal maken. Voegt u met een voegmortel gelijkaardig aan de kleur van uw gevelsteen, dan zal het uitzicht van uw gevel egaal van kleur zijn. Ook bakstenen lijmen blijft erg in trek. Met deze techniek komen de bakstenen dicht tegen elkaar te liggen en wordt voegen overbodig. Dit geeft uw gevel ook een egaal uitzicht.

Prijsverschil

Kwalitatief gezien bestaat er bijna geen verschil tussen verschillende soorten bakstenen. Waarin zit dan het opvallende prijsverschil? Grijze bakstenen of zwarte bakstenen zijn duurder dan rode bakstenen, want hieraan zijn duurdere toevoegstoffen en pigmenten toegevoegd. Ook het formaat van de baksteen en de kleur van de voegen spelen een rol in de prijsbepaling. Als je kiest voor een sleutel-op-de-deur concept moet je bij de keuze van gevelsteen rekening houden met het budget.

 

30/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?