Energiezuinig bouwen in Vlaanderen: hoe doen we het?

Energiezuinig bouwen in Vlaanderen: hoe doen we het?
Energiezuinig bouwen zit zondermeer in de lift, zoveel is duidelijk. Ook in Vlaanderen worden steeds meer inspanningen geleverd om het e-peil – de maat voor de energieprestatie van een woning – naar omlaag te krijgen. Doen we het goed wat betreft energiezuinig bouwen of is er toch nog heel wat werk aan de winkel? De Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen bepaalt dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal (BEN) moeten zijn. Dat is een heel ambitieuze doelstelling en een die Vlaanderen vandaag de dag nog lang niet in zicht heeft.

Energiezuinig bouwen en de BEN-woning

BEN-woningen verbruiken een minimum aan energie voor de verwarming, ventilatie, koeling en het produceren van warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. De Europese 20-20-20-doelstellingen vragen trouwens sowieso al dat tegen 2020 20% van alle energie uit hernieuwbare bronnen wordt gehaald. De meest voor de hand liggende technieken om dat doel te realiseren zijn fotovoltaïsche zonnepanelen om elektriciteit op te wekken, een zonneboiler om warm water te produceren en/of een warmtepomp.

Energiezuinig bouwen in Vlaanderen en Wallonië: elk op hun eigen tempo

De federale en communautaire organisatie van België maakt dat elk gewest in ons land momenteel aan zijn eigen tempo werkt. Sinds 1 januari 2014 heeft Vlaanderen het maximum E-peil voor nieuwe woningen van E70 naar E60 verlaagd. Voor Wallonië neemt men voorzichtig 2018 in de mond wanneer het gaat om het verstrengen van de energieconsumptie. Brussel doet het een pak beter: vanaf 2015 is de passiefstandaard de norm voor ieder nieuwbouwproject in het hoofdstedelijk gewest.

Wat met oude woningen?

Dat nieuwe woningen bijna-energieneutraliteit zullen halen klinkt nog aannemelijk, maar wat met bestaande woningen? Heel wat oude woningen in Vlaanderen hebben, bijvoorbeeld, nog enkel glas. Bovendien is renovatie erg duur en het resultaat is ook lang niet altijd zo bevredigend als bij een nieuwbouwproject wat betreft energiezuinigheid.

Samenwerking is nodig

Er is dus nog heel wat werk te verrichten vooraleer we allemaal in een BEN-woning zullen huizen. Samenwerking tussen de verschillende gewesten lijkt alvast een basisvoorwaarde om op een gestructureerde manier iets te kunnen verwezenlijken. Op zoek naar een betrouwbare bouwfirma die ecologisch bouwen hoog in het vaandel draagt? Neem alvast een kijkje op de website van Blavier.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur