Energiebesparende maatregelen 2012: stand van zaken

De Vlaamse Klimaatconferentie besliste enkele jaren geleden meer aandacht te besteden aan de kleinschalige productie van hernieuwbare energie voor privégebruik. Belgen kunnen sindsdien energiepremies aanvragen via de netbeheerder, de fiscus of de Vlaamse overheid, de gemeente of de provincies.

Een huis kopen en een hypothecaire lening aangaan is op zich al een hele financiële last; deze instanties spannen zich dus in om energiebesparende maatregelen financieel te ondersteunen.  De afgelopen jaren deden mensen die een woning kopen en/of renoveren dan ook massaal beroep op deze energiepremies. Hoe zit het met de energiebesparende maatregelen 2012?

Eind 2011 besliste de federale regering om heel wat energiepremies te schrappen. Om deze drastische vermindering op te vangen, keurde de Vlaamse regering een aantal compenserende maatregelen goed en maakte ze 12 miljoen euro extra vrij voor energiebesparingen en nieuwe Vlaamse energiepremies.

Energiebesparende maatregelen 2012: premies voor ramen en zonneboilers

In 2012 werd het energiepremiestelsel aangepast. Zo zijn er in Vlaanderen sinds 1 januari 2012 hogere premies voor zonneboilers en ramen, die investeringen in groene warmte moeten stimuleren.

  • Je kan nu een renovatiepremie aanvragen voor de vervanging van beglazing door hogerendementsbeglazing of isolerende ramen. Verdien je minder dan 28.000 euro per jaar, dan kan je tot 40% terugkrijgen. Verdien je minder dan 56.000 euro per jaar, dan krijg je tot 30% terug. Het factuurbedrag dat je mag inbrengen is begrensd op 15.000 euro. Mensen die meer verdienen, kunnen niet van deze energiepremie genieten.
  • Ook de premie voor zonneboilers is verhoogd. Gezinnen krijgen een premie van 550 euro per vierkante meter bij het plaatsen van zonneboilers voor de productie van sanitair warm water, begrensd op 1500 euro.

Wat niet verandert…

Daarnaast blijven de netbeheerders nog een aantal premies toekennen voor energie besparende maatregelen:

  • Er is één premie voor dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie van 6 euro per vierkante meter. Deze isolatiepremies gelden vanaf de eerste vierkante meter en zijn begrensd op 120 vierkante meter.
  • Premies voor de plaatsing van een warmtepomp.
  • Premies voor domotica en zonnewering werden afgeschaft. De premie voor condensatieketels geldt enkel nog voor beschermde afnemers, zij hebben recht op een premie van 800 euro voor de plaatsing van een individuele condensatieketel op aardgas of stookolie. Deze mensen hebben ook recht op een kortingsbon voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine of koelkast.
  • Voor de renovatie van sociale woningen worden premies toegekend.
18/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?