Het eerste gesprek met je aannemer of bouwfirma: wat heb je nodig?

Ben je gebeten door de bouwmicrobe? Dan is de kans groot dat je al een goed beeld hebt van je droomwoning. Eén van de eerste stappen in jouw bouwavontuur is het kiezen van de juiste aannemer of het geschikte bouwbedrijf. Voor het kennismakingsgesprek is het aan te raden om jezelf even voor te bereiden. Zo moet je bijvoorbeeld van meet af aan duidelijk maken wat je verwachtingen zijn.

Duidelijke verwachtingen schetsen

Ieder professioneel bouwbedrijf zal eerst een profiel van je schetsen. Dit ‘bouwprofiel’ bevat al je verwachtingen omtrent je woning. Om dit te kunnen doen, moet de bouwfirma natuurlijk eerst weten wat die verwachtingen zijn.

Tijdens het eerste gesprek is het belangrijk al je verwachtingen op tafel te gooien. Dit is meteen al een eerste test om na te gaan of het bouwbedrijf wel kan voldoen aan je wensen. Volgende punten moeten zeker besproken worden:

  • Bouwstijl. Idealiter heb je al een bouwstijl in gedachten. Mocht dit niet het geval zijn, kan de bouwadviseur je op basis van enkele vragen de beste stijl aanraden.
  • Afwerking en materialen: ook deze punten zijn cruciaal voor het uiteindelijke resultaat, maar ook voor het budget. Ook hierbij kan je adviseur je helpen om knopen door te hakken maar je gaat het best ook vooraf op zoek naar het type afwerking en de materialen die je verkiest.
  • Communicatie: in welke mate willen jullie op de hoogte gehouden worden? Via mail, via telefoon of via persoonlijk contact? Wil je enkel op de hoogte zijn van de grote lijnen of wil je bij ieder detail betrokken worden?
  • Snelheid: wanneer wil je in je nieuwe huis trekken? Moet alles met andere woorden zo snel mogelijk vooruitgaan of wil je rustig de tijd kunnen nemen om over elk aspect na te denken?

De antwoorden op de vragen hierboven zullen je bouwproject grotendeels vormgeven. Bovendien helpen de antwoorden je ook om de juiste aannemer of de meest geschikte bouwfirma te kiezen. Zo kiezen veel mensen voor sleutel op de deur omdat daarbij veel van de administratie voor jou geregeld wordt en je daar één vast aanspreekpunt hebt. Zo kan de communicatie tot het hoogstnodige herleid worden – je hebt namelijk maar één centrale contactpersoon die alles voor je regelt en opvolgt – en je moet dus zelf niet iedereen contacteren om op de hoogte te blijven.

We raden je aan om al deze vragen vooraf voor jezelf te beantwoorden zodat jij en je partner op één lijn zitten en perfect weten wat je moet vragen.

Vertrouw op professionele bouwadviseurs

Bouwbedrijven hebben vaak ook een team van professionele bouwadviseurs. Die adviseurs weten exact welke vragen ze moeten stellen om een volledig en correct bouwprofiel te schetsen. Daarnaast kan de adviseur je ook bij andere zaken helpen. Denk maar aan de meer delicate onderwerpen zoals vragen rond het budget en je woonkrediet.

Ben je volledig klaar voor je eerste gesprek? Dan kan je altijd vrijblijvend contact opnemen met sleutel op de deurbedrijf Blavier. Het professionele team van bouwadviseurs staat klaar om al je vragen te beantwoorden en je bouwproject op de rails te zetten.

22/09/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?