Een huis bouwen: de voorbereiding van a tot z

Een huis bouwen vraagt heel wat voorbereidingswerk: afspraken maken met de architect, een hypothecaire lening regelen, de verhuizing plannen, contact opnemen met verschillende bouwbedrijven en aannemers, om nog maar te zwijgen van het papierwerk dat komt kijken bij de realisatie van je droomwoning. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood, wij zorgen voor een vlotte bouwvoorbereiding zodat je zonder zorgen naar de eerste steenlegging kunt toeleven! 

Op zoek naar een bouwgrond: via de makelaar, notaris, krant, …

Wie op zoek gaat naar een bouwgrond kan gebruikmaken van heel wat kanalen. De meest voor de hand liggende bron van informatie is de vastgoedmakelaar. Je vindt op het internet tientallen makelaars die heel wat bouwgronden aanbieden. Ook bouwfirma’s hebben vaak heel wat gronden in hun portefeuille. Informeer je dus ook zeker bij hen!

Ga daarnaast ook te rade bij een notaris. Hij of zij heeft altijd wel enkele gronden te koop. Vergeet ook de krant en andere reclamebladen niet uit het oog. In de vastgoedrubriek staan vaak interessante aanbiedingen. Laat familieleden en vrienden intussen weten dat je op zoek bent. Zij zullen je graag helpen. Wie weet vind je op die manier wel het koopje van je leven!

Het financiële plaatje: van hypotheek tot fiscaal voordeel

Geen idee wat je droomwoning gaat kosten? Geen paniek, architecten weten op dat vlak wel raad. Zij hanteren meestal een gemiddelde van 1.000 à 1.200 euro per vierkante meter voor de leefruimte en 500 euro voor onbewoonde oppervlaktes, zoals garage en kelder. Weet echter dat een heel precieze offerte zo goed als onmogelijk is voor een architect als je gaat werken met verschillende aannemers en bouwbedrijven. Hou er ook rekening mee dat je architect meestal gebonden is aan één bepaalde stijl.

Het wordt nu ook tijd om na te denken over de bouwformule die je wilt hanteren. Ben je bereid om zelf de handen uit de mouwen te steken, dan heeft ook dit zijn effect op de prijs. Kies je er bijvoorbeeld voor om de vloeren allemaal zelf te leggen, dan scheelt dat al gauw een serieuze slok op een borrel. Ben je niet zo’n handige harry, dan kun je ervoor kiezen om bepaalde delen van je woning onafgewerkt te laten zodat je financieel even op adem kunt komen. Sta je er op een later tijdstip financieel beter voor, dan kun je alsnog alles afwerken.

Ga ook op tijd de verschillende kredietverstrekkers af. Zo heb je voldoende tijd om de meest voordelige hypothecaire lening voor jouw project af te sluiten. Misschien kom je wel in aanmerking voor een voordelige sociale lening?

Laat je rond deze tijd ook informeren over de fiscale voordelen (belastingvermindering, intrestaftrek) die het bouwen van een woning met zich meebrengt. En denk erom: ecologisch bouwen zit in de lift en wordt door de overheid beloond.

De stedenbouwkundige vergunning

Het plan is klaar? Dan wordt het tijd om je te gaan buigen over de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning. Je bouwaanvraagdossier (dat meestal door de architect wordt opgesteld) omvat een aantal aanvraagformulieren, een attest van de Orde der Architecten, een aantal plannen, gevelaanzichten, foto’s en dergelijke.

Als je aanvraag correct is ingediend ontvang je binnen 75 dagen een bericht van je gemeentebestuur. Een stedenbouwkundige vergunning is twee jaar geldig. Zorg er dus voor dat je na de aanvraag binnen de twee jaar kunt starten met de bouw! Bij een eventueel negatief advies kun je beroep aantekenen bij de Bestendige Deputatie van de provincie. Daar heb je dertig dagen de tijd voor en het kost je ongeveer 60 euro aan dossierkosten.

Timing bouwproject

Nu alle administratieve zaken afgehandeld zijn wil je natuurlijk dat je droomwoning er zo snel mogelijk staat. Welke termijn is realistisch? Hieronder presenteren we een overzicht van de duur van de belangrijkste werkzaamheden.

 • Grond- en funderingswerken: 6 werkdagen
 • Metselen kelder en rioleringswerken: 25 werkdagen
 • Metselwerken ruwbouw: 30 à 40 werkdagen
 • Elektriciteit: 5 werkdagen
 • Sanitair: 3 werkdagen
 • Verwarming: 3 werkdagen
 • Pleisterwerken: 10 à 15 dagen
 • Vloeren: 10 à 12 werkdagen
 • Binnenschrijnwerk: 2 werkdagen
 • Installatie keuken: 1 werkdag
 • Installatie badkamer: 2 werkdagen

Wees je ervan bewust dat de verschillende werkzaamheden elkaar niet mooi één na één zullen opvolgen. Vaak gaan er weken over de ruwbouw en de start van de afwerking. Reken als gemiddelde bouwtijd 7 maanden.

De verhuizing

Stuur drie maanden voor de verhuizing een aangetekende brief naar je huisbaas om je huurwoning of –appartement op te zeggen. Ben je zelf eigenaar? Zet je woning dan te koop. Zoek nu ook al een verhuisfirma, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Meet je nieuwe woning op zodat je de indeling al kan plannen en eventueel gordijnen kan bestellen.

Eén maand voor de grote dag contacteer je de kabelmaatschappij, zowel van de oude als de nieuwe woning om je abonnement te regelen. Ook de gas- en elektriciteitsmaatschappij kun je nu al contacteren om de meterstanden te controleren.

Een week voor de verhuizing geef je best je adreswijziging door aan je werkgever en andere belanghebbenden. Spring ook even binnen in je lokale postkantoor en breng hen op de hoogte. Vraag ook kaartjes ‘Bericht van adreswijziging’.

De dag vóór de verhuizing maak je alle kasten leeg zodat alles vlot gaat de dag zelf.

Nu rest je enkel nog te genieten van je mooie nieuwe woning!

 

En wat als je sleutel-op-de-deur bouwt? Komt er dan ook zo veel voorbereiding bij kijken? Ontdek het hier!
03/02/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?