Een huis bouwen met een architect of bouwfirma?

Een huis bouwen met een architect of bouwfirma?
De Belg heeft een baksteen in de maag en velen onder ons dromen ervan om een eigen huis te bouwen, als dit er nog niet staat. Er bestaan echter verschillende bouwformules en de keuze is niet altijd eenvoudig. Wil je een huis bouwen? Homeproved informeert jou over de voordelen en de nadelen van de meest gangbare formules.

Een huis bouwen met een onafhankelijke architect

Of je het wil of niet, een huis bouwen impliceert altijd de tussenkomst van een architect. De keuze van architect is vaak puur persoonlijk en gebeurt in functie van de gewenste bouwstijl. Eens je de architect gevonden hebt die bij jou past, kan je in samenspraak met jouw architect kiezen voor een algemene aannemer of voor verschillende gespecialiseerde aannemers om de nieuwbouw te realiseren.
1. Onafhankelijke architect en algemene aannemer
Een algemene aannemer verzorgt jouw bouwproject van A tot Z. Hij neemt de volledige bouwwerken voor zijn rekening met zijn eigen personeel of via onderaanneming. Het voordeel van deze formule is dat je maar een enkel contract moet afsluiten, en er ook maar een verantwoordelijke is wanneer er zich een geschil voordoet. Een algemene aannemer is dus meestal voorzichtiger met vertragingen van de werken en overschrijding van het bouwbudget. Een bijkomend voordeel is dat de bouwheer beschermd wordt door de wet Breyne. Het nadeel van deze bouwwijze is dat ze meestal meer geld kost dan andere formules, zoals de sleutel-op-de-deur formule.
2. Onafhankelijke architect en gespecialiseerde aannemers
In plaats van een algemene aannemer te opteren, kan je altijd samen met jouw architect kiezen voor verschillende gespecialiseerde aannemers. Deze formule is flexibeler en goedkoper, want zo kan je kiezen voor de beste prijs/kwaliteitverhouding voor elk afzonderlijk bouwwerk. Er zijn echter ook heel wat nadelen aan verbonden. Als je kiest voor verschillende gespecialiseerde aannemers, zal je ook verschillende contracten moeten ondertekenen. Dit houdt dus meer risico’s in en bij geschillen leggen de verschillende bouwondernemingen vaak de verantwoordelijkheid bij elkaar. Bovendien zijn vertragingen van de bouwwerken en overschrijding van het bouwbudget schering en inslag. Een bijkomend nadeel is dat de wet Breyne hier niet van toepassing is, wat betekent dat de bouwheer niet goed beschermd wordt.

Het sleutel-op-de-deur concept

De sleutel-op-de-deur bouwbedrijven nemen de leiding over het ganse bouwproject en ze werken meestal ook met eigen architecten. Werken met architecten van sleutel-op-de-deur woningen verandert de traditionele relatie tussen bouwheer en architect. Daarom geven de beste sleutel-op-de-deur bedrijven de bouwheren de kans om hun bouwproject te personaliseren door zelf voor een architect te kiezen. Het voordeel van een sleutel-op-de-deur concept is dat de volledige leiding genomen wordt over jouw bouwproject, van de voorstudies tot de afwerking. Bovendien teken je maar een contract en de uitvoeringstermijn en het budget worden over het algemeen zeer goed nageleefd. Een bijkomend en niet te verwaarlozen voordeel is dat je als bouwheer beschermd wordt door de wet Breyne en als je kiest voor een van de vaste architecten van de bouwfirma, zal je nooit onverwacht hoge honoraria moeten betalen.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur