Een huis bouwen? Hou rekening met deze kosten

Een huis bouwen? Hou rekening met deze kosten
Een huis bouwen is een beetje zoals een auto kopen: op het einde van de rit leg je wat meer geld op tafel dan je oorspronkelijk in gedachten had. Die verleidelijke opties, weet je wel ... Maar welke kosten maken jouw huis nu zoveel duurder dan je vermoedde? En hoe kun je die kosten drukken?

Prijs per vierkante meter

Vaak wordt de totaalprijs van een nieuwbouwwoning geschat op basis van de zogenaamde prijs per vierkante meter, en die houdt (jammer genoeg) meer in dan de prijs voor de vloertegels waarmee je die vierkante meters bedekt. Wat er zoal in verrekend wordt?
  • kosten huis bouwenDe materialen. Wil je massief houten vloeren of ga je voor een goedkopere laminaatvloer?
  • De werkuren. Professionals kosten geld. Hoe vaker je ze inschakelt, hoe hoger de uiteindelijke totaalprijs van je huis.
  • Het ereloon van de architect, dat niet vastligt. Een architect met jaren ervaring is meestal duurder dan iemand die maar pas begint.
Een gemiddelde prijs per vierkante meter? Moeilijk te zeggen. Als richtlijn wordt vaak 1300 euro/m² gegeven, maar het uiteindelijke bedrag is sterk afhankelijk van jouw specifieke bouwkeuzes ...

Huis bouwen: zo druk je de kosten

kosten huis bouwenOm de kosten voor je nieuwbouwwoning binnen de perken te houden, zijn er gelukkig wel enkele trucjes. Met gezond verstand kom je bovendien ook al een heel eind. Iedereen weet dat vaklui (aannemer, loodgieter, electricien, dakbedekker, stukadoor, ...) hun vel vandaag duur verkopen en dat doe-het-zelven dé manier is om je huis te bouwen zonder dat de kosten de pan uit swingen. Helaas is niet iedereen zo handig. (“Wat je zelf doet, doe je meestal beter”, aldus überdoe-het-zelver Roger. Die ‘meestal’ is natuurlijk cruciaal in zijn zinnetje.) Maar die trucjes dus. Hier komen ze:
  • Maak vooraf een inschatting van het aantal vierkante meters dat je wil bebouwen.
  • Vraag raad aan een bouwexpert, die je kan helpen met een algemene kostenraming.
  • Benut de oppervlakte optimaal.
  • Investeer met tussenpauzes (bijvoorbeeld in energiezuinige verwarming, naargelang je budget het toelaat. Het is een cliché, maar Rome was ook niet op een dag gebouwd.
  • Bouw in de hoogte, niet in de breedte (hoe meer bouwgrond, hoe duurder je nieuwbouw).
 

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur