Een huis bouwen: heb je nagedacht over de zolder?

Een huis bouwen doe je niet op één, twee, drie. Het ontwerp moet tot in detail uitgedacht worden: van de kelder, tot de zolder. Het ontwerp en de bouw van de zolder moet gebaseerd zijn op de functie die het zal uitoefenen en waarvoor je het wil gebruiken. Hier zijn enkele tips…

Waarvoor wil ik mijn zolder gebruiken?

Je kan de zolder gebruiken als opbergruimte, technisch lokaal, slaapkamer, speelkamer, doucheruimte… Met een zolder win je vaak heel wat plaats in huis. Toch is de zolder meestal niet aangepast aan het gebruik dat er aan wordt toegekend.

Sterker nog, tijdens het bouwen van je huis wordt de zolder vaak als technische ruimte gebruikt en is het niet waarschijnlijk dat je het later als badkamer zal gebruiken. Waarom? De vloer van de zolder is meestal niet voldoende sterk om het gewicht van een bad of douche te dragen. Althans niet zonder grondige renovatie werken en heel wat kosten.

Hetzelfde geldt als je de zolder wil gebruiken als volwaardige woonkamer… Voorzie ook voldoende plaats, zowel in de hoogte als in de breedte, om de zolder leefbaar te maken.

Je denkt dus, als je een huis gaat bouwen, best na over het gebruik en de functie van je zolder. Dit bepaalt namelijk het ontwerp van de zolder!

Een huis bouwen: de zolder isoleren

Gezien de steeds strengere energienormen, is het belangrijk – bij de bouw van een nieuw huis – dat je extra aandacht besteedt aan de isolatie van het dak (en de zolder). Als je kiest voor een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf, kan je erop vertrouwen dat het huis uitstekend geïsoleerd wordt. Dat tegen een redelijke prijs en in overeenstemming met de energienormen.

03/09/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?