Een huis bouwen: heb je al nagedacht over de kelder?

Vroeger werden kelders gebouwd om huizen te beschermen tegen vocht. Tegenwoordig heeft de kelder een heleboel diverse functies: voorraadkamer, wijnopslag, home cinema, garage, atelier, speelkamer… De kelder wordt tegenwoordig dus gebouwd volgens de regels van de kunst. Enkele tips voor diegene die een huis gaan bouwen.

Kies een kelder voor je huis

Toegankelijk langs buiten of enkel langs binnen, een kelder kan op verschillende manieren ontworpen worden. Traditioneel werden kelders gemetst, maar ook kelders gegoten uit beton of gegoten met premuren zijn mogelijk. Het type is afhankelijk van verschillende factoren, maar wordt vooral bepaald door de functie die je aan de kelder wil toekennen.

De gemetste kelder

Zoals hierboven vermeldt, werd een kelder traditioneel gemetst met betonblokken of dikke silicaat. Ontworpen om de grond tegen te houden, moeten deze betonblokken (massief of hol) geïmpregneerd worden en voorzien worden van drainage langs de buitenkant van de kelder. Het nadeel van dit soort kelder? Het mindert het risico op water in de kelder niet. Deze techniek is met andere woorden ideaal om de kosten te verlagen, maar niet geschikt wanneer je de kelder als leefruimte wil gebruiken.

De gegoten/gestorte kelder

Een ander type kelder is de gegoten kelder. Dit is een snelle oplossing en interessant als je van je kelder een woonruimte wil maken. Perfect aangepast aan natte ondergronden en grond van minder goede kwaliteit. Bij een gegoten kelder verkleint het risico op wateroverlast en biedt de beste garantie voor een goed binnenklimaat.

De gegoten kelder met premuren

Een kelder met premuren is een interessante oplossing, vooral bij kleinschalige projecten. De prijs van dit systeem licht helaas redelijk hoog.

Een huis bouwen: welk soort kelder kiezen?

Je gaat een huis bouwen? Maar je kan niet kiezen welk soort kelder je best kiest? Het voordeel van sleutel-op-de-deur bouwen is dat het bouwbedrijf je helpt met het maken van de beste keuzes. Woningen Blavier bijvoorbeeld analyseert elk huis afzonderlijk en gaat na welk soort kelder het best aansluit bij dat type huis. De ideale oplossing dus om de juiste keuze te maken!

02/09/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?