Een huis bouwen: een architect of een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf?

Een huis bouwen is, voor velen van ons, het project van ons leven. Er zijn verschillende types bouwprojecten en het is niet altijd gemakkelijk om de juiste formule te kiezen. Gaat de keuze tussen een architect of een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf? Homeproved zet de voordelen en nadelen van beiden op een rij.

Een huis bouwen, welke bouwformule?

Het bouwen van een huis is geen onschuldige handeling die je licht moet opnemen. Integendeel, de beslissingen en keuzes die je maakt, hebben voor vele jaren invloed op jou en je familie. Als kandidaat-bouwer zijn er een aantal mogelijkheden om je bouwproject te voltrekken. In de eerste plaats moet je je afvragen of je jezelf wil omringen met een architect, aannemers en vakmannen of een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf.

Bouwen met een architect

Door te kiezen voor een onafhankelijke architect, heb je zelf de macht om een woning te ontwerpen die volledig voldoet aan jouw behoeften. Voor de realisatie van je huis, werk jij –als een aanbestedende dienst- samen met de architect. Dit zowel creatief als administratief: hij tekent de plannen, is verantwoordelijke voor het project en doet de administratie.

De uitvoering van de werken, wordt meestal toevertrouwd aan één of meerdere aannemers. Maar hoe zit het met de keuze van de aannemers en vakmannen? Hiervoor zijn twee mogelijkheden:

  • De architect werft ze aan
  • Jij werft ze aan

Als je het hele project aan de architect overdraagt, vereist deze formule een goede relatie van vertrouwen en een duidelijk omschreven overeenkomst. Als je zelf aannemers wilt zoeken om bijvoorbeeld kosten te beperken, kan dit perfect, maar dan word je wel geconfronteerd met heel wat uitdagingen (tegenstrijdige verantwoordelijkheden, etc.). Wil je je liever geen zorgen maken over deze coördinatie en verantwoordelijkheden? Dan kan je beroep doen op een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf.

Bouwen met een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf

In plaats van kandidaat-bouwers te beperken tot verschillende modellen en type woningen, laat een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf kandidaat-bouwers toe een huis te bouwen volgens hun dromen en verwachtingen. Wil je graag beroep doen op een eigen architect? Geen probleem, veel sleutel-op-de-deur firma’s werken zelfs uitsluitend met onafhankelijke architecten.

Bovendien wordt de prijs van je woning vooraf vastgelegd wanneer je kiest voor een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf, op die manier vermijd je onvoorziene kosten. Je hebt daarnaast slechts één gesprekspartner, zo vermijd je discussies over verantwoordelijkheden. Als laatste wordt er een specifieke termijn vastgelegd voor de bouw, de administratieve procedures worden op de voet gevolgd en de wet Breyne beschermt je. Met sleutel-op-de-deur bouwen kies je dus voor zekerheid!

27/08/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?