Een eigen woning bovenaan op verlanglijst jongeren

Een eigen woning bovenaan op verlanglijst jongeren
Een eigen woning mag dan een stevige investering zijn, jongeren laten zich daardoor niet afschrikken. Integendeel, net als hun ouders staat een eigen woning hoog op de agenda van twintigers en dertigers. Ze willen er zelfs hun vakantie voor opofferen. Dat blijkt uit het derde trendrapport van Woningen Blavier. Andere verrassende bevindingen? Ook alternatieve woonvormen winnen aan populariteit en compact wonen zit in de lift.

Ook jongeren zitten met baksteen in de maag

De studie van Woningen Blavier werd uitgevoerd in november 2014 en richtte zich op de Belgische woningmarkt. 600 Belgen werden ondervraagd. Opvallend is dat de woonbehoeften van de jongere generatie nauwelijks verschillen van die van hun ouders. Ook jongeren zijn dus met een baksteen in de maag geboren. De meeste jongeren verwachten binnen de tien jaar een eigen woning te bouwen of kopen. Hun voorkeur gaat naar een instapklare woning (46%).

“Bouwen initieel duurder, maar nodig voor kwaliteit woningpark”

“De economische situatie maakt het kopen of bouwen van een woning er niet gemakkelijker op”, weet Stefan Hallez van Woningen Blavier. “We zien dat veel mensen toch graag zo snel mogelijk een eigen woning willen en zo op de koopmarkt terechtkomen. Bouwen wordt als initieel duurder gezien, maar met enkele juist geplaatste stimulansen zou een aanzienlijke groep toch bouwen in plaats van te kopen, wat de kwaliteit van ons woningpark in België zeker ten goede komt.” Wat bepalend is voor de keuze van een woning verschilt nauwelijks tussen de leeftijdsgroepen. Rust en wooncomfort blijken belangrijker dan het sociale contact met vrienden, familie en buren. Meer dan de helft van alle respondenten (56%) vindt dat grote woningen niet meer van deze tijd zijn. 85% verwacht dat mensen in de toekomst steeds kleiner gaan wonen.

Alternatieve woonvormen winnen aan belang

Hoewel het nog steeds een nichesegment is, groeit de interesse voor alternatieve woonvormen. Bijna de helft van de 45- tot 55-jarigen geeft aan open te staan voor alternatieve woonvormen. De 25- tot 34-jarigen kiezen vooral voor cohousing (eigen woning met gedeelde faciliteiten) terwijl de oudste generatie vooral kiest voor duplexwonen (15%), ondersteund wonen in een serviceflat (15%), kangoeroewonen (13%) en één huis delen met een aantal ouderen (11%).

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur