Een bouwgrond kopen: waarop moet u letten?

Een bouwgrond kopen? Een goede oriëntatie van een woning begint bij een bouwgrond. Veel mensen denken dat een zuidgerichte grond ideaal is en een bouwperceel gericht op het noorden beter wordt vermeden. Er zijn echter nog veel meer aspecten die in rekening gebracht moeten worden!

 

Een bouwgrond kopen, enkele aandachtspunten

Een optimaal georiënteerde woning staat in harmonie met haar omgeving en de natuurelementen. De zonneschijn op de grond, de hellingsgraad van de grond, het reliëf en de vegetatie bepalen de mate waarin u de wind- en zonne-energie kan benutten.

  • Inspelen op Noord-Zuid ligging

Veeleer dan een zuidgerichte bouwgrond, is het belangrijk dat het bouwperceel toelaat een woning te bouwen die open is naar het zuiden en eerder gesloten naar het noorden. Dit houdt in dat het zonlicht in de winter niet gehinderd mag worden door de hoge bebouwingen, heuvels of andere obstakels zoals naaldbomen. Zo kan u de winterzon zoveel mogelijk benutten voor de opwarming van uw huis. Gaat u een kavel kopen, hou dan best rekening met deze tips om een energiezuinige woning te bouwen.

  • Platteland versus stad

Hoewel het platteland vele voordelen heeft (rust, natuur, enz.), is een woning op het platteland over het algemeen genomen minder energiezuinig dan een woning in de stad. Een 4-gevel woning is minder intressant dan halfopen of gesloten bebouwing. Bovendien is een woning op het platteland meestal veel vaker blootgesteld aan weer en wind dan een woning in de stad of een woonwijk.

  • Niveauverschil

Let bij de keuze van je stuk grond ook op het niveauverschil. Een ideaal terrein ligt zo’n 50 cm boven het straatpeil en is horizontaal in de straatrichting. Een bouwperceel dat lichtjes naar achteren helt, geniet ook de voorkeur. Als er moet worden uitgegraven of aangevuld, moet je algauw een meerkost incalculeren.

  • Grondkwaliteit

Vraag ook zeker even na in de buurt of de grond wel stevig genoeg is, en dus genoeg draagkracht bezit. Raadpleeg indien nodig een architect of aannemer die op de hoogte is van de kwaliteit van de ondergrond in de omgeving. Indien nodig kan u een grondonderzoek aanvragen.

  • Bestemming van de grond

Op de technische dienst van de gemeente waar u wil bouwen kan u informatie verkrijgen over een eventueel onteigeningsplan. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat ongewenste wegenbouwwerken uw rustige straat veranderen in een drukke weg.

En dan… op naar de bouwgrond kopen!

Het komt er dus op aan om samen met uw architect of uw woonadviseur in functie van uw bouwgrond te denken: de juiste woning moet aangepast zijn aan de grond waarop ze staat. Ben je momenteel op zoek naar een bouwgrond? Kijk dan even bij de te kopen bouwgronden van Woningen Blavier.

04/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?