Een boiler of doorstromer kiezen voor je warmwaterproductie?

Een boiler of doorstromer kiezen voor je warmwaterproductie?
Bij de bouw van je droomwoning denk je vooral aan de stijl, de grootte en indeling en de locatie. Weinige kandidaat-bouwers staan stil bij de warmwaterproductie en dat is jammer. Zo kan de juiste keuze voor het verwarmingstoestel je heel wat besparen of net opzadelen met een hoger verbruik. Om een energiebewuste en budgetvriendelijke keuze te kunnen maken, hebben we de verschillen tussen de boiler en de doorstromer of directe warmwaterproductie op een rijtje gezet.

De voordelen van een boiler t.o.v. directe warmwaterproductie

Aangezien een boiler een bepaalde hoeveelheid water continu op temperatuur houdt in het vat, geniet je altijd meteen van warm water. Doordat het water in het vat al op temperatuur is, ligt het debiet ook een stuk hoger. Om een optimaal comfort en een laag verbruik te garanderen, is het rendement van je boiler dan ook doorslaggevend. Bij directe warmwaterproductie of een doorstroomboiler wordt er enkel warm water geproduceerd wanneer de kraan geopend wordt. Op andere momenten wordt er dus geen energie verbruikt. Toch ligt het rendement van een doorstromer vaak lager dan het rendement van een boiler. Bovendien kan een doorstromer ook voor enkele ongemakken zorgen. Zo kan de geleverde temperatuur schommelen, zeker wanneer er meerdere kranen op hetzelfde moment geopend worden. Wordt de kraan niet voldoende geopend, dan is er soms helemaal geen warm water.

Het belang van de juiste inhoud van de boiler

Je hebt je zinnen gezet op een boiler? Dan is één van de grootste aandachtspunten wellicht de inhoud of capaciteit van de boiler. De inhoud moet namelijk overeenstemmen met de behoeften van je gezin. Een te groot reservoir betekent dat je twee maal te veel geld spendeert: zowel bij de aankoop als bij je verbruik. Je verwarmt immers meer water dan dat je nodig hebt. Is je reservoir te klein? Dan kan je tijdens een lange douche zonder warm water vallen. Er zijn wel enkele stelregels die je kan hanteren:
  • In een woning met 1 douche volstaat een boiler van 100l.
  • In een woning met een bad kies je voor een boiler met een minimale inhoud van 130l.
  • In een woning met een bad én douche raden we je aan om te kiezen voor een boiler van minstens 150l.
[caption id="attachment_96698" align="alignright" width="225"]warm water boiler installeren Vaillant[/caption]

Soorten boilers: direct, indirect of combi?

Boilers kunnen opgedeeld worden in drie types: elektrisch, op natuurlijk gas of op stookolie (mazout). De elektrische boiler is daarbij de minst economische en traagste boiler. De installatie van een elektrische boiler verloopt daarentegen eenvoudiger dan een boiler op gas of stookolie. Voorts kunnen we de boilers opdelen in drie soorten:
  • Directe boilers zijn niet afhankelijk van de centrale verwarming en hebben hun eigen brander. Deze boilers kunnen het water snel verwarmen en beperken kalkaanslag tot een minimum.
  • Indirecte boilers: hun werking is wel afhankelijk van de verwarmingsketel van de centrale verwarming. Hierdoor kan de verwarmingstijd verkort worden terwijl het waterdebiet vergroot wordt.
  • Een gemengde boiler maakt gebruik van de zonnecollector(en) tijdens de zomer en van de verwarmingsketel tijdens het stookseizoen.
Verkies je een elektrische boiler? Dan kan je kiezen voor boilers die uitsluitend op nachttarief werken. Het nadeel hiervan is dat je overdag geen extra warm water kan produceren. Je kan zelfs kiezen voor boilers met een voorkeursschakelaar die het water opwarmen op basis van het goedkoopste tarief. Deze boilers zijn tevens voorzien van een schakelaar die toelaten om ook overdag het water op te warmen.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur