Duurzaam wonen, enkele peilers

Duurzaam wonen, er wordt heel wat over gesproken en geschreven. Bouwbeurzen staan vol met energiezuinige toepassingen voor woningbouw, maar wat betekent duurzaam wonen echt? Waarom zouden we duurzaam wonen?

Waarom duurzaam wonen?

De ideale woonsituatie betekent wonen in een gezonde, veilige en betaalbare woning met een geringe impact op het leefmilieu en een aantrekkelijke woonomgeving die aan de basisnoden van de bewoners voldoet. Om dit doel te realiseren, moet er een verandering komen in de wooncultuur, woningstructuur en bouwwijze van de Belgen, zowel op vlak van stedenbouw, ruimtelijke planning als individuele woningbouw. Om te streven naar ‘duurzaam bouwen en wonen in 2013’ formuleerde de Vlaamse overheid 35 aandachtspunten. Homeproved licht enkele peilers toe.

De peilers van duurzaam wonen

  • Hoge kwaliteit van het gebouw. Een duurzame woning kenmerkt zich door een goede indeling en vormgeving. De woning moet comfortabel en gezond zijn, maar ook licht en goed verlucht. De energieprestatie moet goed zijn en er moet gebruik gemaakt worden van gezonde en duurzame bouwmaterialen.
  • Bouwproces: er moet zuinig en rationeel gebruik gemaakt worden van materialen, energie, materialen en water tijdens het bouwproces.
  • Water: er moet op een rationele wijze worden omgesprongen met water. Het gebouw moet een hoog waterbesparend potentieel hebben, door waterbesparende installaties en technieken als waterbesparende toiletten, spaardouches, kranen en huishoudtoestellen met een minimaal verbruik. Regenwaterrecuperatie wordt optimaal gerealiseerd door opvangsystemen.
  • Duurzame energie: ook met energie moet je rationeel omspringen, door energie te produceren met hernieuwbare en/of milieuvriendelijke energiebronnen. De woning moet beantwoorden aan bepaalde energiepeil eisen als het lage-energiewoning concept of passiefhuis concept. Concreet versterken een goede isolatie en technieken en toestellen met een laag verbruik, een goede oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon en een beperking van het aantal buitenmuren en koudebruggen het energiezuinig karakter van de woning.
  • Afval: ook afvalproductie moet je tot een minimum beperken. Daarom dient bouwafval gerecycleerd te worden.

Toelichting eco+ gamma

Woningen Blavier draagt energieprestatie hoog in het vaandel. Daarom kan je in het Eco+ gamma van sleutel-op-de-deur woningen ook kiezen voor een energiezuinige woning of een lage energiewoning. In de eerste plaats werkt men hard aan een optimale oriëntatie van de nieuwbouwwoningen, want met een goede oriëntatie van de woning bespaar je al snel 10% tot 30% op verwarmingskosten zonder enige investering. Verder worden deze woningen ook optimaal geïsoleerd met tot 14 cm polyurethaan in de vloer, tot 10 cm polyurethaan in de muren en tot 22 cm mineraalwol in het dak. Voor een optimale energieprestatie worden deze modellen uitgerust met een ventilatie type C + EVO of een ventilatietype D, vloerverwarming, warmtepomp en verscheidene maatregelen om bouwknopen te vermijden een een optimale luchtdichtheid te bekomen. Vanaf 135.000 euro inclusief BTW heb je al een Eco+ woning.

17/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?