Duurzaam bouwen wordt een evidentie

Vanaf 2021 legt Europa op dat alle nieuwbouw woningen “bijna geen energie verbruiken”. Duurzaam en energiezuinig bouwen, duurzame materialen gebruiken, eigen energie produceren… laten we eens kijken naar het huis van de toekomst!

Duurzaam bouwen is bouwen aan de toekomst

Duurzame ontwikkeling? Het is de zaak van iedereen en we zullen allemaal ons steentje moeten bijdragen. De bouwsector in het bijzonder, want hier ligt het materialenverbruik, transport, de afvalproductie en het energieverbruik hoger. Als we dus energie willen besparen en ons comfort willen behouden, moet elke woning duurzaam zijn.

Opdat een woning als “duurzaam” bestempeld kan worden, moeten ze ecologisch, sociaal en economisch verantwoord zijn.

Concreet betekent dit dat onze woningen zeer energiezuinig moeten zijn, gebouwd met duurzame bouwmaterialen, met een gezond binnenklimaat, veilig, makkelijk in onderhoud en dat ze zelf energie kunnen opwekken… en dat allemaal tegen betaalbare prijzen.

Hoe ziet het huis van de toekomst eruit?

Woningen Blavier heeft een kijkwoning gebouwd in Micheroux die deze evolutie in de bouwsector perfect vormgeeft. Met een optimale isolatie en ventilatie beantwoordt deze woning aan de EPB-normen van de toekomst. De dakisolatie, de ramen en de vloerisolatie is heel kwalitatief. Bovendien is de woning uitgerust met een warmtepomp, een balansventilatiesysteem en een condensatieketel, zodat het energieverbruik en de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt blijven. De woning heeft een K-waarde van 31 en een E-peil van 54. Het is nog geen lage-energiewoning, maar wel bijna! Naast de energieprestatie, toont deze kijkwoning in Micheroux de laatste trends op vlak van design, comfort, licht en ruimte.

02/07/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?