Domotica in huis: alleen voor techneuten?

Domotica in huis: alleen voor techneuten?
Ooit was domotica een heus ‘buzzword’. Domotica – automatisatie in huis – zou allerlei taken van ons en van onze huishoudapparaten overnemen en coördineren. Toch bleek domotica lange tijd niet erg praktisch. Daar is de laatste jaren gelukkig verandering in gekomen. Door de opkomst van smartphones, die perfect geschikt zijn om de verschillende toepassingen in je woning mee aan te sturen, is domotica de kinderschoentjes ontgroeid.

Traditionele domotica versus draadloze systemen

Traditioneel bestaat een domoticasysteem uit vier elementen:
  • aangepaste bekabeling via bus-kabels,
  • een domoticamodule waarmee je de programmatie regelt,
  • drukknoppen voor de bediening van de lichten,
  • en programmatie.
Intussen bestaan er ook draadloze domoticasystemen, zonder bus-kabels dus. Hoe zo’n systeem werkt? Jij of de installateur plaatsen eenvoudigweg kroonsteentjes met ingebouwde printplaatjes achter de stopcontacten en stekkers. Die blokjes staan in verbinding met de centrale server, waardoor je je lichten en toestellen kunt aansturen vanaf je bedieningspaneel – of nog handiger, je smartphone of tablet. Deze installatie vereist wel een server die bij in de zekeringenkast geplaatst wordt, naast een meter die het energieverbruik meet en die communiceert met je domoticamodule. Domotica

Modulaire domoticasystemen

Er bestaat een hele markt aan domoticasystemen en -toepassingen. Je kunt zo’n systeem meteen bij de bouw in je volledige woning integreren of je kunt het kamer per kamer uitbreiden. Wie met een basiskit start en die vervolgens op eigen tempo uitbreidt, kan zijn investeringen beter spreiden én inspelen op nieuwe technologische ontwikkelingen. Niet elk systeem biedt die mogelijkheid, dus het is zaak om goed te onderzoeken wat de beperkingen van elk systeem zijn. Smart home domoticaEen doorsnee starterskit bestaat uit enkele basisfuncties, zoals een alles-uit-knop, een paniekknop, een verbruiksmeter … Die kunt je na verloop van tijd uitbreiden met andere functies en modules, zoals dimmers en timers. Heel zinvol zijn scenario’s: instellingen waarmee je het licht, de muziek, de rolluiken, enzovoort voor een hele ruimte met één druk op de knop aanpast aan een specifieke activiteit. Wil je over een kwartiertje in bad? Schakel dan het juiste scenario in, zodat de badkamer opwarmt, er gezellige verlichting brandt, en er een ontspannend muziekje speelt.

Waarom kiezen voor domotica?

Domotica biedt een resem aan mogelijkheden voor gezinnen. Dit zijn enkele van de voordelen die hedendaagse domoticasystemen opleveren:
  • groter wooncomfort
  • meer veiligheid, ook wanneer je op reis bent
  • inzicht in het energieverbruik
  • mogelijkheid om energie te besparen
  • toestellen op afstand bedienen en programmeren
  • uitgebreide scenario’s creëren
  • bediening via de smartphone of tablet
Toch is een domoticasysteem niet de oplossing voor elk probleem. Zo wijzen experts erop dat je met een domoticasysteem in een duurzame sleutel-op-de-deurwoning nog moeilijk energie kunt besparen. Vraag daarom raad aan een bouwbedrijf met ervaring in woningautomatisatie en ontdek hoe jij het meeste voordeel doet.  

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur