De visie van de architect op sleutel-op-de-deur

Sinds 1995 leidt Frédéric de Bonhome zijn eigen architectenbureau in Brussel. Of hij nu traditionele woningen bouwt of sleutel-op-de-deur, hij beschouwt de architect als een onmisbare raadgever voor zijn klanten.

De bijdrage van de architect

Volgens Frédéric de Bonhome moet de architect de noden en de levensstijl van zijn klanten perfect kunnen aanvoelen eender welk soort woning ze willen bouwen. Een ouder koppel zal een ander soort woning bouwen dan een kroostrijk gezin. De architect moet elk project kunnen afstemmen op de klant, hun wensen respecteren en hen helpen om de juiste keuzes te maken.

Sleutel-op-de-deur: de klant kiest!

Om een optimaal resultaat te bekomen, vertrekt Frédéric de Bonhome van een basisplan dat hij aanpast aan de smaak van de klant. Een klant heeft altijd de mogelijkheid om het plan opnieuw te bekijken en het te hertekenen. Als de klant zich echter vergist en ideeën wil uitvoeren die helemaal niet overeenstemmen met zijn levenswijze of persoonlijkheid, zal de architect zijn mening geven en hem op een verstandigere keuze aansturen. De meeste mensen kunnen zich op basis van een plan moeilijk voorstellen hoe hun woning er uiteindelijk zal uitzien, maar door te communiceren met de architect krijgt de structuur van het huis vorm en kunnen de klanten zich gemakkelijker een visuele voorstelling maken.

De voordelen van sleutel-op-de-deur

De sleutel-op-de-deur formule is geruststellend en biedt heel wat garanties. Bij sleutel-op-de-deur kent de klant vanaf het begin de totale kostprijs van zijn huis, hij heeft een overzicht van de verschillende bouwfases en bij problemen is er slechts een tussenpersoon. Een bijkomend voordeel van sleutel-op-de-deur woningen zoals Woningen Blavier is dat je zelf voor een architect kan kiezen. “De architect moet in staat zijn om zelfstandig te adviseren”, aldus Frédéric de Bonhome.

24/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

VV
Vincent Van Den Broecke

Ik wil toch een kanttekening maken bij de bewering als zou bij een sleutel-op-de-deur formule de totale kostprijs van in het begin gekend zijn… Als ik dan even het voorbeeld van Dhr. en Mevr. Michiels-Helsen uit Hoeilaart (elders op deze website vermeld) beschouw, dient er toch vermeld dat er heel wat bijkomende kosten waren om
1. te voldoen aan de stabiliteitsvereisten,
2. te voldoen aan de epb-vereisten,
3. te voldoen aan de vereisten van het architectenbureau.

Stellen dat de prijs ab initio vastligt, is dan ook niet helemaal correct.