De stedenbouwkundige vergunning aanvragen: wat komt er bij kijken?

De stedenbouwkundige vergunning aanvragen: wat komt er bij kijken?
Een belangrijke klip die je moet nemen alvorens je kunt beginnen bouwen is de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning. Het aanvraagdossier dien je in bij de gemeente waar je wilt bouwen. Maar wat gebeurt er dan? En hoe lang moet je wachten vooraleer je effectief kan starten met je droomproject?

Wat is de stedenbouwkundige vergunning?

Zodra je het ontwerp van de architect hebt goedgekeurd, kan hij het aanvraagdossier voor een bouwvergunning opmaken en indienen bij de dienst stedenbouw van de gemeente waar je wilt bouwen. Dit dossier omvat:
  • een situerings- en oriënteringsplan
  • een inplantingsplan met terreindoorsnede
  • een funderings- en rioleringsplan, grondplannen, doorsnede en gevels
  • foto’s van de bouwgrond en de naastliggende woningen (als die er zijn)
  • aanvraagformulieren voor een bouwvergunning
Nu je dossier bij de gemeente wacht kun je geen fundamentele wijzigingen meer doorvoeren. Je hebt nu wel de tijd om je droomhuis verder in detail te ontwerpen: keuken, badkamer, toestellen, verwarming, stopcontacten, …

Analyse door de gemeente

stedenbouwkundige vergunning aanvragenDe gemeente zal in eerste instantie de ontvankelijkheid en volledigheid van je bouwaanvraag controleren (de volledigheidscontrole). Komen verder ook aan bod: een eventueel openbaar onderzoek, het inwinnen van adviezen en het advies van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar. Meer info over de behandeling van je bouwaanvraag vind je op www.ruimtelijkeordening.be. De gemeente neemt een beslissing binnen de 75 of 105 dagen (afhankelijk van het dossier). Binnen de 10 dagen na deze termijn krijg je een aangetekend schrijven met de beslissing. Let wel, de termijn begint pas op het moment dat je aanvraag als volledig en ontvankelijk erkend wordt. De reële termijn kan dus soms wel wat langer zijn.

De stedenbouwkundige vergunning is goedgekeurd

Wanneer de bouwvergunning goedgekeurd is, moet je ze ‘aanplakken’. Dat betekent dat de vergunning zichtbaar moet zijn op de bouwgrond. Daarna hebben omwonenden nog 35 dagen de tijd om beroep aan te tekenen. Daarna kunnen de bouwwerken beginnen.

Wat als de bouwvergunning wordt geweigerd?

Als je bouwvergunning wordt afgewezen heb je twee keuzes: of je past je plannen aan en dient een nieuw plan in ter goedkeuring. Of je gaat in hoger beroep bij de deputatie van de provincie. Let wel: reageer snel, want je hebt maar 30 dagen de tijd om in beroep te gaan. Neem hiervoor best een advocaat ter hand. Indien ook de deputatie weigert, kun je nog een stap hoger beroep aantekenen: bij de raad voor vergunningsbetwistingen. Ook hiervoor krijg je weer 30 dagen de tijd.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur