De opmars van raamloze gevels: goed voor het milieu en je portemonnee

De opmars van raamloze gevels: goed voor het milieu en je portemonnee
Architecten en aannemers die energiezuinige woningen willen bouwen hebben een dubbelzinnige relatie met ramen: enerzijds zorgen ze voor een mooie, natuurlijke lichtinval in huis, anderzijds verlagen ze ontegensprekelijk de energie-efficiëntie van de woning. Want hoe goed je raam ook isoleert (kwaliteits-PVC-ramen halen een U-waarde van 1,1 W/m²K), warmteverlies is onvermijdelijk. Daarom proberen architecten steeds vaker grote raampartijen te vermijden in naar het noorden gerichte gevels. Ook raamloze gevels zijn overigens géén uitzondering meer.

Raamloze gevels zijn geen uitzondering meer

De strenge eisen van het energieprestatiecertificaat verplicht bouwers te investeren in energie-efficiënte maatregelen. Isolatie, ventilatie en allerhande duurzame energie-oplossingen dringen zich op. Wat echter vaak wordt vergeten is dat ramen – hoe goed ze ook isoleren – altijd zorgen voor warmteverlies. Net om die reden tref je tegenwoordig steeds vaker moderne woningen aan met heel weinig ramen. Ook raamloze gevels zijn geen uitzondering meer.

Denk aan je privacy

Uiteraard heeft elke woning ramen nodig – niemand woont graag in een bunker – maar onderschat de impact van je keuze niet. Hoe groter de ramen, bijvoorbeeld, hoe meer warmteverlies je zult hebben. Kies je kleinere ramen, dan is het verlies beperkt. Nog beter is om strategisch geplaatste ramen te kiezen. Is je voorgevel naar het noorden gericht, vermijd dan al te grote raamoppervlakken daar. Trouwens, grote ramen aan de straatkant zijn sowieso géén goed idee als je gesteld bent op je privacy.

Oriënteer je ramen naar het zuiden

Hou je van lichte ruimten, maar wil je toch zo weinig mogelijk warmteverlies, kies dan voor raampartijen aan de zuidkant van je woning. Aangezien de zon daar het felste schijnt en de wind buitenspel wordt gezet, zal het warmteverlies als gevolg van je ramen beperkt zijn. Meer tips om energiezuinig en ecologisch te bouwen lees je hier.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur