De halfopen bebouwing, wat met de overname van de scheidingsmuur?

De halfopen bebouwing, wat met de overname van de scheidingsmuur?
Heb je een halfopen woning of ga je een halfopen bebouwing zetten tegen een bestaande woning? Dan krijg je sowieso te maken met de eventuele overname van de scheidingsmuur. Wie draagt de kosten en wat is er zoal mogelijk? Het is meermaals reden tot twist. Laat het zo ver niet komen en informeer je op voorhand.

Compact bouwen = halfopen bouwen

De compacte woning zal mettertijd de norm worden. Dat wil zeggen dat de gemeenschappelijke muur of scheidingsmuur steeds vaker in de picture zal komen. Stel: je bouwt tegen een bestaande woning aan. De vraag luidt dan: wanneer moet je een overnameprijs betalen voor de scheidingsmuur, en wanneer niet? Vanuit juridisch oogpunt is het antwoord eenvoudig. In de praktijk blijkt het iets moeilijker te liggen. De wet zegt dat je bij ‘inbezitneming’ van een scheidingsmuur een overnameprijs dient te betalen. Maar wat die inbezitneming precies inhoudt, is niet duidelijk omschreven. Bij onduidelijkheid heeft de rechter het laatste woord. Het is dus van groot belang dat je de kwestie op voorhand duidelijk met je buurman bespreekt.

Hoe wordt de overnameprijs van de scheidingsmuur bepaald?

De overnameprijs van de scheidingsmuur wordt bepaald door een landmeter en bedraagt ongeveer de helft van de grond plus de huidige kostprijs van de bouw van de muur min de slijtage. Voor de berekening van de bouw bestaan tabellen op basis van de gebruikte materialen.

De voorlopige overeenkomst en akte van eigendomsoverdracht

De overname van de scheidingsmuur gebeurt via twee overeenkomsten: de voorlopige overeenkomst en de akte van eigendomsoverdracht. Die eerste bevat een raming van de prijs op basis van de recente prijstabellen, en geldt als te betalen voorschot. De definitieve prijs volgt in de akte van eigendomsoverdracht. Om discussies achteraf te vermijden doe je er goed een voorschot te betalen dat zo dicht mogelijk aanleunt bij de uiteindelijk te verrekenen som. Van zodra de akte is ondertekend, mogen beide eigenaren met hun deel van de scheidingsmuur doen wat ze willen, zolang dat de buurman maar niet hindert. Schilderwerken uitvoeren, latwerk, spijkers, kabels of leidingen aanbrengen, kan perfect.

Wat als mijn woning al gebouwd is?

Als jij als eerste bouwt en er op de aangrenzende bouwgrond nog geen woning staat, ligt de situatie wat anders. Gedurende die tijd wordt je woning beschouwd als een open bebouwing wat twee mogelijkheden oplevert: Je kiest ervoor om de muren te isoleren en de isolatie (tijdelijk) te bedekken tot dat de aangrenzende woning gebouwd wordt. Dit impliceert wel dat de aangrenzende woning binnen 1 jaar gebouwd moet worden. De tweede optie bestaat eruit om de muren te isoleren en af te werken/te bekleden als ware het een open bebouwing. In dit geval wordt de isolatie op het midden van de scheidingslijn geplaatst. Wanneer de constructie van het aangrenzende huis start, zal de eigenaar je moeten vergoeden voor de gedeelde muur. De bouwheer heeft dan ook drie opties:
  • de muur opnemen in zijn constructie en jou hiervoor vergoede,
  • de muur behouden maar de woning ertegenaan bouwen,
  • (een gedeelte van) de muur afbreken en zelf heropbouwen

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur