Blavier bouwenquête I: woningbouw in België

Wij Belgen worden geboren met een baksteen in de maag, zo wil het cliché. Nu de regering flink heeft gesnoeid in de woonpremies en ook de woonbonus vanaf 2014 zal verdwijnen is die baksteen een actueel thema. Want kunnen we het ons wel blijven veroorloven dat we een huis bouwen?

Om inzicht te krijgen in de Belgische woningbouw markt liet woningconstructeur Blavier een grote bouwenquête uitvoeren in heel België, waarbij 566 kandidaat bouwers ondervraagd werden. De resultaten zijn soms verrassend, soms voorspelbaar, en geven vooral een duidelijk beeld van de woonvoorkeuren van de modale Belg.

Huisje tuintje beestje… wie bouwt een huis?

Uit onderzoek is dus gebleken dat…

  • … 36% van de Belgische bouwers zijn dertigers. 33% zijn tussen de 20 en 30 jaar.
  • … 53% van de bouwers zijn Vlamingen.
  • … 46% zijn koppels met kinderen. 39% zijn koppels zonder kinderen. Voor alleenstaanden is bouwen toch nog steeds moeilijker: slechts 10% van ondervraagde bouwheren zijn alleenstaanden, met of zonder kinderen.
  • … 71% van de bouwheren zijn bedienden.

Woningbouw in België: hoe wil de Belg wonen?

De grote Blavier woningenquête onthult ook heel wat over woningvoorkeuren van de Belgen. Hoe wil de Belg wonen? Welke bouwstijl verkiest hij? Waar wil hij wonen? En hoe voert hij zijn bouwprojecten uit?

  • Bouwstijlen. In Vlaanderen, maar ook in Wallonië, blijft de moderne stijl het populairst, op de voet gevolgd door de woning in pastorijstijl. Open bebouwing blijft nog steeds het meest gewenst, maar verliest door de duurdere kostprijs wel een aandeel tegenover halfopen of gesloten nieuwbouwwoningen.
  • Woonplaats. 40% van de Vlamingen wil nog steeds in een landelijke omgeving wonen. Het platte land blijft dus nog steeds populair. Voor 30% van de ondervraagden is het werk ook een belangrijk criterium bij de keuze van woonplaats. Ook familie blijft in 30% van de gevallen een doorslaggevende factor. Verrassend genoeg zijn de nabijheid van een grote stad en van een autostrade niet bepalend voor de keuze van woonplaats, beide goed voor 10%.
  • Doe-het-zelf mentaliteit. Belgen zijn doe-het-zelvers. 64% van de bouwers wil zijn nieuwbouw project deels zelf bouwen. Vooral de keuken en de elektriciteit wordt zelf geplaatst.
  • Luxe. Meer dan 80% van de bouwers investeert in een of andere vorm van comfort of luxe in de nieuwbouwwoning. Rolluiken, ventilatie en alarm systemen zijn het meest geliefd. Sauna is de minst populaire luxe toepassing in huis. In Vlaanderen zijn deze investeringen in nieuwbouw belangrijker dan in Wallonië.
16/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?