De gevel reinigen met de hogedrukspuit: de goedkoopste facelift voor je woning

Je staat er wellicht niet bij stil, maar de gevel van je woning ziet erg af. Vergelijk maar eens de kleur van je voorgevel met die van de achtergevel. De kans is groot dat de verf vooraan een doffe of zelfs zwarte schijn heeft. Je gevel reinigen is gelukkig niet moeilijk, zéker niet met deze tips!

Je gevel reinigen: niet zonder hogedrukreiniger!

Het hangt er allemaal maar van af hoe erg je gevel vervuild is, uiteraard, maar met een degelijke hogedrukreiniger kom je al een héél eind. De hogedrukspuit werkt gemakkelijk, snel en het hele karwei kost je amper iets (we gaan er dan wel vanuit dat je al over een hogedrukreiniger beschikt).

Hardnekkiger vuil vereist steviger geschut. Vooral stadswoningen hebben het extra zwaar te verduren. De combinatie regen en een onuitputtelijke stroom aan uitlaatgassen zorgt ervoor dat donkere roetvlekken en zelfs barsten in de gevels van voorbijrazende bussen en vrachtwagens schering en inslag zijn.

Aan de slag met een gevelreinigingspasta

Om zo’n littekens weg te werken kun je in de doe-het-zelfzaak speciale gevelreinigers kopen. Dat zijn chemische producten – meestal een soort pasta – die je aanbrengt op de muur, enkele minuten laat inwerken en vervolgens afspuit. Als je aan de slag gaat met een gevelreinigingspasta, dek dan wel even de ramen af. Je wilt uiteraard niet dat het goedje je PVC of houten ramen wegvreet. Als ook dat niet werkt, kun je je gevel ook altijd laten zandstralen. Let wel op: dit is erg duur!

Scheuren in de gevel pak je aan met mortel of siliconen

Door erosie kunnen ook hele stukken gevelsteen aangetast zijn. Scheuren kun je herstellen met mortel of siliconen. Zorg er dan wel eerst voor dat alle losse stukken en brokken (inclusief steengruis) verwijderd zijn, alvorens de scheur te vullen. Als alles goed is uitgedroogd kun je waar nodig bijschuren tot alles mooi egaal is.

Zijn er stenen afgebrokkeld, dan contacteer je het best een vakman. Begin liever niet zelf te vervangen als je geen ervaren metselaar bent. De kans dat de nieuwe stenen na verloop van tijd opnieuw lossen is immers  groot.

15/01/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?