De eerste weken in mijn nieuwbouwwoning

De eerste weken in mijn nieuwbouwwoning
Proficiat, je droomwoning is klaar en de bouwfirma heeft je de sleutels overhandigd. Maar wat met de verhuizing? Hoe pak je de eerste weken in je nieuwbouwwoning aan? En hoe zit het met eventuele tekortkomingen en verborgen gebreken aan je splinternieuwe woning? Moet je die zelf bekostigen of worden ze gedekt door de aannemer? Het zijn vragen waar elke kersverse nieuwbouweigenaar mee zit. Tijd voor antwoorden!

De verhuis: een hels weekend of een leuke namiddag?

Het bouwproces zit er eindelijk op. Tijd om te genieten! Maar eerst moeten al je spullen uiteraard in je nieuwe woning geraken – het liefst ongeschonden. Je kunt de verhuizing uiteraard voor eigen rekening nemen. Je trommelt dan het best wat kameraden op die niet bang zijn om hun handen vuil te maken. En ook een verhuiswagen is onmisbaar. Enkele tips om een vlotte verhuizing mogelijk te maken:
  • Maak een lijst voor je de eerste doos vult. Zet ook op elke verhuisdoos wat erin zit. Wees daarbij zo specifiek mogelijk.
  • Zorg voor genoeg dozen. Die zijn in de handel verkrijgbaar, maar je kunt ook oude dozen bij de kruidenier ophalen. Je krijgt ze wellicht zo mee. Hoeveel dozen je nodig hebt, hangt af van het aantal spullen dat je hebt. Maak een schatting en tel er nog 10 bij.
  • Stop kleine onderdelen, zoals bouten, schroeven en pluggen in een envelop die je labelt. Zo weet je straks nog welke spullen bij welke kast horen. Kabels bewaar je in plastic zakken.
  • Hou een schoonmaakkit apart. Als alles ingepakt is in je oude woning, moet je wellicht poetsen voor de nieuwe bewoners.
  • Laat de kinderen 1 doos inpakken met hun persoonlijke spullen die ze onmiddellijk na de verhuizing nodig hebben. Het gaat dan om toiletgerief, een pyjama, een telefoon, schoolgerief, …
Ben je geen fan van inpakken en verhuizen? Huur dan een professionele firma in die alles voor jou komt doen. Maar let wel: die werklui zijn lang niet altijd zo voorzichtig met je dure servies als je zou willen.

Wat met tekortkomingen aan je splinternieuwe woning?

Je zult het altijd zien: je ben nog maar net geïnstalleerd in je nieuwe woning of je hebt al verschillende onvolmaaktheden genoteerd: het toilet blijft doorspoelen, de kraan op de badkamer lekt en er zit een tegel los in de garage. Heb je sleutel-op-de-deur gebouwd? Dan is er niets aan de hand. De wetgever verplicht bouwfirma’s via de wet Breyne namelijk de oplevering in twee fases te doen: een eerste vlak na de afwerking en een tweede minimaal een jaar later. Alle technische mankementen en zogenaamde verborgen gebreken die tijdens die tweede ronde aan het licht komen, zijn voor rekening van de aannemer. Tegen zware, zichtbare gebreken ben je zelfs 10 jaar beschermd.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur