De bouwstijl van de Belg

De bouwstijl van de Belg
Of het nu in Vlaanderen is of in Wallonië, de bouwstijl van de Belg hangt niet enkel af van zijn smaak, maar ook van de stedenbouwkundige regels. Een huis bouwen is een project dat je met zorg voorbereidt en dat respect vraagt voor bepaalde tradities en regionale regelgeving.

Bouwstijl in België

Je wil jouw droomhuis bouwen! Je koopt een bouwgrond, houdt rekening met de inplanting van de nieuwe woning in het landschap, de kenmerken van de bouwgrond, de oriëntatie en de plantengroei, en dan wordt het tijd om de bouwstijl te bepalen. Modern, klassiek, fermette,… de sfeer in een huis wordt bepaald door de bouwstijl! De architectuurstijl is bovenal een kwestie van smaak! Sobere lijnen, een plat dak, grote raampartijen en neutrale kleuren, de favoriete bouwstijl van de Belgen is de eigentijdse bouwstijl. Deze stijl is in België echter niet altijd toegestaan omwille van regionale reglementeringen die men moet respecteren.

Regionale verschillen in België : stedenbouwkundige vergunning

Om een woning te bouwen, heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Via stedenbouw kunnen de verschillende bouwwerken of renovatiewerken die de Belg uitvoert ordelijk verlopen. Geen bouwvergunning, geen huis! Stedenbouw is in België een bevoegdheid van de regio’s, wat betekent dat er een verschillende reglementering is in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Zo komt het dat er in Vlaanderen een hogere concentratie aan platte daken is dan in Wallonië, omdat de stedenbouwkundige voorschriften in Wallonië anders zijn. In Brussel en Vlaanderen is het vandaag de dag meestal geen probleem om een plat dak te bouwen. In Wallonië zijn de zaken echter een beetje ingewikkelder en wordt de bouw van platte daken enkel onder bepaalde voorwaarden toegestaan. In welke regio dan ook, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de heersende stendenbouwkundige voorschriften alvorens met de bouwwerken te starten. Stedenbouwkundige inbreuken worden strafrechtelijk vervolgd en kunnen verplichtingen met zware financiële gevolgen met zich meebrengen. Tip: voor je jouw droomhuis gaat bouwen, kan je best inlichtingen inwinnen bij de dienst Stedenbouw op jouw gemeente, bij jouw bouwonderneming en architect. Als je kiest voor het sleutel-op-de-deur concept, dan zal de bouwfirma voor jou informeren en jou de nodige informatie verstrekken.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur