Dakbedekking kiezen: dakpannen of leipannen?

Dakbedekking is er niet alleen om jouw dak waterdicht te maken en het water via de dakgoot en de regenpijp af te voeren. Je kan namelijk verschillende materialen gebruiken, zoals dakpannen of leipannen. Maar kiezen is niet gemakkelijk! Om de juiste dakbekleding te kiezen, moet je rekening houden met meerdere factoren: de prijs, het uitzicht, de helling dak, de complexiteit van het dak, de oriëntatie,…

Dakbedekking: dakpannen

Dakpannen kunnen gemaakt worden uit beton of keramiek. In elk materiaal zijn er ook verschillende formaten en kleuren beschikbaar. Technisch gezien, zijn deze soorten dakpannen evenwaardig. Ze zijn even duurzaam en hebben een lange levensduur, namelijk zo’n vijftig jaar.

Het formaat van de dakpannen is een belangrijke factor in jouw keuze van dakpannen. Het grootste formaat (meestal gaat het hier om betonnen dakpannen) is makkelijker te leggen en kost daarom ook minder. Grote dakpannen zijn daarentegen niet altijd de beste oplossing voor alle daken. Kleine dakpannen zijn vaak meer geschikt om op daken met onregelmatige vormen te leggen (met veel ramen en schoorstenen). Samengevat: hoe eenvoudiger de vorm van het dak, hoe minder dakpannen je nodig zal hebben en hoe goedkoper. Het materiaal speelt dus ook een rol in de dakpannen prijzen: een betonnen dakpan is meestal goedkoper dan een keramische dakpan. Maar de prijs varieert naargelang het merk. Een tip: als de dakpan beantwoordt aan de Benor norm, dan is ze van goede kwaliteit.

De vorm van de dakpannen is een andere belangrijke factor die jouw keuze bepaalt. Er bestaan holle pannen, vlakke pannen en tegelpannen. Vlakke pannen en tegelpannen zijn moeilijker te plaatsen. Afhankelijk van hun vorm, kunnen ze een enkele, dubbele of driedubbele sluiting hebben. Hoe meer sluitingen, hoe meer het zal kosten om de pannen te leggen, maar hoe beter de pannen ook bescherming zullen bieden tegen wind en regen. Dat mag je natuurlijk niet uit het oog verliezen! Merk op dat een dubbele of driedubbele sluiting ideaal is voor een dak dat weinig afhelt.

Dakbekleding: leipannen

Leipannen geven een authentiekere look aan jouw woning dan traditionele dakpannen. Deze pannen kosten echter meer en zijn minder makkelijk te leggen.

Er bestaan drie soorten leipannen: natuurlijke leipannen, vezelcementleien en zinken leipannen. De natuurlijke leipannen zijn gemaakt van leisteen en ze zijn duurzamer maar ook duurder dan de leipannen uit vezelcement die in de fabriek worden gemaakt. Naast deze twee types, bestaan er ook nog zinken leipannen. Deze kan je sneller leggen, maar ze dienen ook door een professionele daklegger geplaatst te worden.

Net zoals de dakpannen, bestaan er leipannen in verschillende vormen en groottes. Er bestaan echter wel meer manieren om leipannen te leggen. Leipannen worden niet gestapeld zoals dakpannen, maar op de houten draagstructuur vastgetimmerd met haken uit koper of roestvrij staal en met nagels die met aangepast leisteen materiaal in de pannen geklopt worden. De legwijze is afhankelijk van het soort dak, het formaat en de vorm van de leipannen:

  • Plaatsing dubbele dekking : hierbij worden twee verschillende diktes van leipannen op elkaar geplaatst. Dit is de bekendste en meest toegepaste methode, mogelijk voor rechthoekige leipannen en alle daktypes.
  • Plaatsing enkelvoudige dekking: bij deze legwijze heb je minder rechthoekige leipannennodig en het is dus goedkoper. Je moet rekening houden met de windrichting. Deze plaatsing is te vermijden bij hoge gebouwen of gebouwen die te veel aan de wind zijn blootgesteld. In de praktijk komt deze methode dan ook veel minder voor.
  • Plaatsing enkelvoudige dekking met ruitleien: deze legwijze geeft een originele touch aan jouw woning. Bovendien is dit een voordelig systeem want er bestaat maar een dikte van ruitleien.
  • Leien in open voeg : deze legwijze bestaat erin om tussen twee naast elkaar gelegen leien steeds een voeg te laten met een breedte ongeveer gelijk aan één derde van een leibreedte. Ze wordt meestal gebruikt voor gevelbekleding.

Hoe te kiezen tussen dakpannen en leipannen?

Als je jouw eigen huis bouwt, let dan goed op tijdens de aankoop van jouw dakpannen of leipannen. Spreek erover met jouw architect, weeg de voor- en nadelen van elke pan tegen elkaar af en doe een prijs/kwaliteit vergelijking om er zeker van te zijn dat je voor de beste optie kiest.

Als je voor een sleutel-op-de-deur woning opteert, vraag dan aan jouw bouwfirma wat de mogelijkheden zijn. Bij sleutel-op-de-deur bouwbedrijven, zoals Woningen Blavier, kan je kiezen tussen verschillende dakbekledingen. Om het voorbeeld van Woningen Blavier te nemen, de standaard pannen die gebruikt worden zijn betonnen dakpannen die aan de Benor norm beantwoorden. Maar dat belet jou niet om voor een andere soort dakbekleding te kiezen. Ook bij een sleutel-op-de-deur bouwfirma kan je dus kiezen voor de charme en natuurlijke uitstraling van natuurlijke leipannen of keramische dakpannen of voor het natuurlijke uiterlijk en de goedkopere prijs van vezelcementleien.

20/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?