Carport of garage? Pro’s en con’s

Veel mensen kiezen vandaag de dag voor een carport in plaats van een garage. Deze zijn zeker goedkoper, maar ook minder veilig. Bovendien geeft een garagepoort karakter aan een woning. Carport of garage? Een overzicht van de voor- en nadelen van beide types.

Wat zijn de voordelen van een carport?

  • Carports zijn makkelijk te installeren en kunnen losstaand van het huis gebouwd worden. Met sommige prefabmodellen kan je makkelijk zelf een carport bouwen, andere modellen worden dan weer op maat gemaakt door een architect of gespecialiseerde firma.
  • Een carport is over het algemeen veel goedkoper dan een garage, omdat de structuur veel eenvoudiger is. Bovendien heeft een carport ook niet altijd funderingen of metselwerk nodig, wat de prijs ook aanzienlijk drukt.
  • Een carport neemt minder licht weg dan een garage.
  • Een carport biedt meer ruimte om de deuren van jouw wagen te openen en te manoeuvreren. Je kan in deze ruimte ook makkelijk andere zaken opbergen, zoals een barbecue of fietsen.

Wat zijn de voordelen van een garage?

  • Garages bieden een betere bescherming tegen diefstal.
  • Je kan alles in jouw garage plaatsen en rommel laten rondslingeren zonder dat het opvalt.
  • Je kan een garage ook gebruiken als extra ruimte, bijvoorbeeld voor een feestje of om te doe-het-zelven.
  • Auto’s zijn beter beschermd tegen zeer lage temperaturen.
  • Een garagepoort heeft het voordeel dat ze kan aangepast worden aan elke woningstijl.

Garagepoort of carport: kiezen tussen twee systemen

Een garage binnen in de woning is in de meeste gevallen de beste oplossing. Maar voor je jouw keuze maakt, kan je best bepalen wat precies jouw noden zijn. Vergelijk ook de veelvuldige keuzemogelijkheden van carports en garages en ga na welke het best overeenstemt met jouw omgeving, smaak en budget.

Als je kiest voor een sleutel-op-de-deur woning, vraag dan aan jouw bouwfirma wat de verschillende opties zijn. Carport of garage, de bouwondernemingen bieden verschillende opties aan. Garages van sleutel-op-de-deur woningen worden meestal uitgevoerd met een sectionale poort. Een sectionale garagepoort heeft als voordeel dat de poort volledig in de gevel blijft en dat je dus de auto tot vlak voor de poort kan parkeren. Bovendien kunnen sectionale garagepoorten makkelijker geïsoleerd worden dan kanteldeuren. Keuze te over! Gaat jouw voorkeur naar automatische poorten met afstandsbediening, poorten in landelijke stijl, met een andere isolatietechniek of een speciaal model? Laat jouw fantasie de vrije loop!

Ruimtelijke ordening

Ga ook langs bij de dienst ruimtelijke ordening van jouw gemeente om na te gaan of je bepaalde richtlijnen moet respecteren. In de meeste gevallen moet je een bepaald aantal meter ruimte laten tussen de garage en de grens van jouw perceel. Ook wanneer je een carport gaat bouwen moet je nagaan of je een bouwvergunning carport nodig hebt.

03/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?