Bouwtrends: het profiel van de Belgische bouwer

België is een belangrijke speler in de sector van de Europese woningbouw en de bouwsector wordt ook algemeen beschouwd als de motor van de nationale economie. Woningen Blavier onderzocht actuele bouwtrends in België en bepaalde het profiel van de Belgische bouwer. Een blik op wonen in België anno 2012…

Enquête naar wonen in België anno 2012

In september 2012 voerde iVox een enquête uit bij 500 Belgen met plannen om de volgende vijf jaar een bouwproject of een verbouwing te realiseren of een nieuwe woning te kopen. Deze personen werden zo gekozen dat ze representatief zijn voor de hele Belgische bevolking.

43% van de respondenten renoveert een bestaande woning, 31% investeert in een instapklare woning en 26% kiest voor een nieuwbouwwoning. We merken ook op dan 87% een eengezinswoning verkiest, terwijl 13% liever in een appartement woont.

De enquête toont ook aan dat mensen met een hogere opleiding vaker kiezen voor een bestaande, instapklare woning, terwijl laaggeschoolden eerder nieuwbouw willen.

De favoriete woning van de Belg

Klassieke huizen en fermettes lijken minder en minder in trek bij de Belgen. Eigen ontwerpen winnen dan weer aan populariteit. In het segment van de nieuwbouw woningen draagt open bebouwing echter nog steeds de voorkeur weg van de Belgische gezinnen. 74% van de respondenten verkiest een villa of een vrijstaande woning boven andere woonvormen.

Woon-werkverkeer, een beslissende factor

In de loop van de jaren is het landelijke karakter niet meer de belangrijkste liggingsfactor. De afstand woon-werk wordt belangrijker. Voor 43% van de Belgen is het belangrijk om dicht bij het werk te wonen. Toch wil amper 14% in de stad wonen.

Conclusie: gezinnen zoeken steeds meer naar een leefomgeving met voldoende ruimte en diensten. Mensen zoeken voornamelijk naar een eengezinswoning in de rand van de stad, die vlot bereikbaar is, met voldoende infrastructuur in de buurt, maar op een plek waar het ook aangenaam is om te vertoeven.

 

05/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?