Welke bouwformule is geschikt voor mijn droomhuis?

Heb je bouwplannen? Dan heb je vast al de verschillende bouwformules ontdekt en weet je dat het geen makkelijke keuze is. Bouw je zelf je droomhuis met een architect of vertrouw je de werken aan een sleutel-op-de-deurbedrijf toe? Voor je de knoop doorhakt, leggen wij je haarfijn de voordelen van iedere bouwformule uit.

Beroep doen op een architect

Beslis je om beroep te doen op een architect, dan werk je met hem samen om je huis van A tot Z naar jouw wensen te bouwen. Hij of zij doet echter veel meer dan het (voor)ontwerp uittekenen. Een ervaren architect neemt zowel een administratieve als uitvoerende rol op zich. Zo kan hij je begeleiden bij het kiezen van aannemers en het vergelijken van offertes op basis van de meetstaat. De uiteindelijke keuze van de aannemer ligt natuurlijk steeds bij jou. Houd er rekening mee dat het toevertrouwen van de coördinatie van de werken aan je architect ook de nodige kosten met zich meebrengt.

Je kan dus wel besparen op de kosten van de architect maar dan moet je zelf de handen uit de mouwen steken. Op administratief vlak weliswaar. Je moet immers zelf op zoek naar aannemers, offertes vergelijken, leveranciers zoeken, enzovoort. Dat betekent dat je kennis van de verschillende bouwmaterialen en het bouwproces moet hebben. Bovendien is een goede coördinatie noodzakelijk om de werken binnen de termijn af te ronden. Je moet de verschillende aannemers en leveranciers op elkaar afstemmen wat soms een echt titanenwerk kan zijn.

Zekerheid met het sleutel-op-de-deurproces

Ga je in zee met een sleutel-op-de-deurbedrijf dan kies je voor zekerheid. Het bouwbedrijf houdt zich namelijk bezig met het gehele bouwproces in overeenstemming met jouw voorkeuren en budget. Sleutel op de deur betekent niet dat je gebonden bent aan modelwoning. Iedere inspiratiewoning heeft als doel om je een idee te geven van de verschillende mogelijkheden. Iedere woning is volledig aanpasbaar om aan jouw wensen te voldoen wat je toelaat om jouw droomhuis volledig op maat te bouwen.

Bovendien ben je er zeker van dat je te maken hebt met specialisten met een jarenlange ervaring. Het bedrijf begeleidt je bij iedere stap van het bouwproces en neemt de hele rompslomp voor zijn rekening. Zo weten zij perfect welke leveranciers en onderaannemers het meest geschikt zijn zodat jij als bouwheer niet zelf op zoek moet gaan naar leveranciers of onderaannemers. En dat alles binnen de krijtlijnen van jouw bouwbudget.

De wet Breyne zegt u?

De kans is groot dat je nog nooit van de wet Breyne gehoord heeft. Toch is het een belangrijke garantie voor de bouwheer. De wet beschrijft enkele regels die jouw belangen beschermen. Zo schrijft de wet Breyne dat de totaalprijs voor het begin van de werken vastgelegd moet worden. Daarnaast mag het voorschot maximaal 5% van de totaalprijs bedragen en wordt de termijn en oplevering van je woning vastgelegd. De firma is tot slot ook verantwoordelijk voor verborgen gebreken en 10 jaar aansprakelijk voor zware en zichtbare gebreken.

De wet is enkel van toepassing als je ervoor kiest om alle werken door één bouwonderneming te laten uitvoeren. Kies je ervoor om alle of een deel van de werken zelf uit te voeren, dan is de wet niet langer van toepassing. Een sleutel-op-de-deurbedrijf laat je dan ook de keuze uit verschillende bouwcontracten zoals het contract ruwbouw-winddicht of aparte contracten voor elke uitvoeringsfase.

19/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?