Bouwen of renoveren: wat is het voordeligste op termijn?

Heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel geld je woning al heeft gekost? Het gaat dan niet enkel over de aankoop, maar ook over alle kosten die je daarna hebt gemaakt. Van de installatie van nieuwe ramen en deuren, over de heraanleg van de tuin, tot het verfraaien van de zolder: al die renovatiewerken tikken aardig aan. Is je woning ouder dan 30 jaar, dan is de maandelijkse energierekening vast ook niet van de poes. Maak een einde aan de schier eindeloze kostenlijst en bouw een nieuwe woning.

Bouwen: betere isolatie én lagere vaste kosten

Heel wat mensen laten zich afschrikken door de term ‘nieuwbouw’. “Dat is veel te duur en geen spek voor onze bek”, is de eerste reactie vaak. Maar is dat ook zo? Is een nieuwbouw écht duurder op de lange termijn?

Bouwen is een hele investering, zoveel is zeker. Maar niet onbetaalbaar. Zeker op de lange termijn is een nieuwbouwwoning vaak voordeliger: renovatie is de eerste 30 jaar na oplevering niet nodig en ook de vaste kosten, zoals elektriciteit en aardgas, vallen een stuk minder duur uit in een woning die voldoet aan de huidige strenge isolatienormen. Ga je nog een stapje verder en investeer je in een bijna-energieneutrale woning, dan worden de energiekosten écht tot een minimum herleid.

Renoveren: meer lap- dan wondermiddel

Isolatie en energiezuinigheid is één reden om te kiezen voor een nieuwbouw, je persoonlijke smaak een andere. Heb je dertig jaar geleden een huis gekocht, dan is de kans groot dat die vandaag niet meer aan je wensen voldoet. Dat is ook logisch, want je woonbehoeften veranderen naarmate je ouder wordt. Ook dan is een nieuwbouwwoning vaak een beter idee dan een renovatie. Je krijgt dan precies de woning die je wilt. Bovendien kan je bij het bouwen van je nieuwbouw al denken aan later. In de praktijk is een renovatie vaak meer lap- dan wondermiddel.

In vele gevallen is bouwen dus een betere oplossing die je op termijn heel wat geld kan besparen.

De bouwexperts van Woningen Blavier helpen je graag in het maken van de juiste keuzes voor uw (ver)bouwproject. Gecharmeerd door bovenstaande nieuwbouwwoning? Neem dan een kijkje op de website van Woningen Blavier.

01/10/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?