Bouwen of kopen in 2015, een goed idee?

Niemand weet precies wat 2015 voor de woning- en bouwmarkt in petto heeft, maar dát er wat staat te gebeuren, is zonneklaar. De wijzigingen in de woonfiscaliteit – de inkrimping van de woonbonus op kop – zullen zeker een effect hebben op de immobiliënsector, voorspellen experts. De vraag is alleen hoe groot de gevolgen zullen zijn.  “Een prijsdaling van 5 procent lijkt billijk. De kans is bovendien groot dat ook de bouwgrondprijzen gaan stabiliseren”, menen experts. Maar of we die dalingen ook effectief gaan voelen in onze portemonnee, is nog maar de vraag.

Een update voor de bouwgrondprijzen anno 2015 vind je onderaan dit artikel!

Een bestaande woning kopen in 2015

De beperking van de woonbonus in Vlaanderen vanaf 2015 zal de maandelijkse afbetaling van de hypotheeklening voor een gemiddeld gezin 80 euro duurder maken. Veel experts menen dan ook dat een prijscorrectie op de woningmarkt, een daling dus, van 3 tot 5 procent zal plaatsvinden. Of die daling op de lange termijn zal worden gehandhaafd, is echter twijfelachtig. Bovendien weet niemand hoe de woonbonus er over pakweg vijf jaar zal uitzien. Áls hij dan nog bestaat, tenminste.

Wat met de bouwgrondprijzen in 2015?

Ook op de bouwmarkt blijft het voorlopig koffiedik kijken. Experts merken wel dat de stijging van de grondprijzen stilaan zijn plafond heeft bereikt. Er is dus een reële kans op een lichte prijsdaling. Maar ook hier gooit de ingekrompen woonbonus weer roet in het eten. Tel daarbij de stijgende bouwkosten als gevolg van strengere energienormen, en je weet dat bouwen er de komende jaren wellicht niet voordeliger op zal worden.

Profiteren van de woonbonus: nu handelen!

Wil je nog vlug profiteren van de woonbonus én bovendien genieten van een gunstige vaste intrestvoet (2,5 procent), dan is het nu het moment om te kopen of te bouwen. Tal van aannemers organiseren trouwens speciale voordeelacties om de laatste maanden van de woonbonus in de kijker te plaatsen.

Ontdek de bijzondere woonkredietactie van Woningen Blavier!

UPDATE: bouwgrondprijzen anno 2015

Onderstaande afbeelding toont het overzicht van de gemiddelde bouwgrondprijzen per gemeente,arrondissement, provincie en gewest in België voor 1992, 2000, 2005, 2010, 2012, 2013 en 2014. De prijzen stijgen jaarlijks, maar veel hangt af van de locatie. In dit artikel ontdek je een volledig overzicht van de bouwgrondprijzen anno 2015!

01/10/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?