Bouw goedkoper met deze 7 tips

Wie een huis bouwt, weet welke financiële uitdagingen hem of haar te wachten staan. Maar wie slim kiest, kan tienduizenden euro’s uitsparen. Woningen Blavier deelt met ons de 7 beste ‘moneysavers’ in de woningbouw.

1)    De ideale bouwgrond: vlak en niet te groot

Wil je geld uitsparen, koop dan een bouwgrond waar niet te veel werk aan is. Kies dus een vlak perceel met weinig bomen én – het belangrijkste – kies een grond die niet te groot is. Natuurlijk zorg je er ook voor dat je bouwgrond aan alle gemeentelijke, provinciale en gewestelijke voorschriften voldoet.

2)    Overweeg een woning zonder garage

Heb je écht een gesloten garage nodig voor je auto? Misschien volstaat een carport wel? Of wie weet, kun je wel helemaal zonder auto. De meeste wagens komen tegenwoordig vlot de winter door op straat.

3)    Maak doordachte architecturale keuzes

Hou het ontwerp van je woning eenvoudig en vermijd dure architecturale keuzes. Zaken die doorgaans handenvol geld kosten zijn:

  • een afgewerkte kelder
  • hoekramen
  • ramen boven de toegang
  • erkers en een plat dak (een zadeldak is goedkoper)
  • arduinafwerking
  • douchekamer
  • energiekeuzes

Wie slim kiest, kan tot 50.000 euro uitsparen!

4)    Bouw compact

Een compacte halfopen of gesloten woning is goedkoper en efficiënter dan een vrijstaande woning. Je spaart ook heel wat energiekosten in een compacte woning.

5)    Investeer in duurzame energie

Een investering in duurzame energiemaatregelen – zoals een warmtepomp, extra isolatie, PVC-ramen, … – is eenmalig, maar het voordeel blijf je jaren zien op je energiefactuur.

6)    Hou rekening met de oriëntatie

Een woning die op het zuiden is gericht, laat zich gemakkelijker verwarmen dan een woning die naar het noorden is gedraaid. Hou dus rekening met de oriëntatie bij het uittekenen van je woning.

7)    Wat kun je zelf doen?

Ben je zelf een handige harry of staan bevriende doe-het-zelvers te dringen om je te helpen? Prima! Een elektricien of schilder in de familie? Laat hen dan gerust een deel van de werkzaamheden voor hun rekening nemen. Voor een flexibele sleutel-op-de-deurpartner is dat géén probleem.

15/10/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?