Blavier bouwenquête II: woningbouw in België

Blavier bouwenquête II: woningbouw in België
Wij Belgen worden geboren met een baksteen in de maag, zo wil het cliché. Nu de regering flink heeft gesnoeid in de woonpremies en ook de woonbonus vanaf 2014 zal verdwijnen is die baksteen een actueel thema. Want kunnen we het ons wel blijven veroorloven om een huis bouwen? Om inzicht te krijgen in de Belgische woningbouw markt liet woningconstructeur Blavier een grote bouwenquête uitvoeren in heel België, waarbij 566 kandidaat bouwers ondervraagd werden. De resultaten zijn soms verrassend, soms voorspelbaar, en geven vooral een duidelijk beeld van de woonvoorkeuren van de modale Belg. We bespreken de financiële aspecten en tendenzen waarmee Belgen rekening houden wanneer ze een woning kopen of een woning bouwen.

Bouwen & wonen: woningprijzen in België

In Vlaanderen is de gemiddelde woningprijs 233.000 euro, inclusief kosten. In Wallonië zijn de huizen goedkoper: daar kost een gemiddelde woning 217.000 euro, kosten inbegrepen. 31% van de woningen is tussen de 200.000 en 300.000 euro waard. 29% kost tussen 150.000 en 200.000 euro. Het merendeel van de kandidaat bouwers leent geld van de bank om een woning te kunnen aankopen, maar meer dan 40% spaart ook enkele jaren voor de uitvoer van een bouwproject. 10% van de kopers krijgt geld via ouders of een erfenis, bij de categorie van de twintigers loopt dit op tot meer dan 20%.

Woningbouw in Vlaanderen: impact van de crisis

20% van de kandidaat bouwers heeft zijn bouwproject volledig uitgesteld door de crisis. Bijna 40% heeft zijn nieuwbouwprojecten gedeeltelijk uitgesteld. Bijna 60% gaat voor een doe-het-zelf aanpak door de economische recessie.

Impact van de energie regelgeving

Energieprestatie is sterk geëvolueerd, een kort overzicht van de recent ingevoerde maatregelen:
  • Verlaging van het maximaal K-peil naar 45 (40 in het Brussels gewest)
  • Verlaging van het E-peil naar 80 (reeds vereist in Vlaanderen, verwacht in Wallonië)
  • Verstrenging van de individuele isolatiewaarden van elke wand afzonderlijk
  • Invoering van bepaalde verplichtingen betreffende ventilatie
  • Stricte procedures voor EPB-verslaggeving
  • Straffen voor koudebruggen in de EPB verslaggeving (nog niet ingevoerd in Wallonië)
Als gevolg van deze maatregelen moet men op een budgetstijging rekenen van 10.000 tot 20.000 euro voor een modaal bouwproject. Hoewel men op termijn wel geld kan besparen op lagere energiekosten, worden de bouwkosten hoger door energiebesparende maatregelen, en dit terwijl de bouwkosten steeds kleiner worden door de huidige economische situatie.

Conclusie

De stijgende intresten, het gebrek aan steunmaatregelen en de dalende betaalbaarheid van woningen doen vragen rijzen naar de toekomst toe: zullen nog veel mensen financieel in staat zijn om een nieuwbouwwoning te financieren?

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur