Bijna-energieneutraal bouwen in België: verre droom of gezonde ambitie?

Bijna-energieneutraal bouwen in België: verre droom of gezonde ambitie?
De energievoorschriften in de bouw worden bijna jaarlijks verstrengd. Dat is ook logisch, want tegen 2021 moet elke nieuwbouw voldoen aan de nieuwe Europese voorschriften voor bijna-energieneutrale woningen. Wat houden die voorschriften precies in en waar staan we op dit moment in België? Wij zochten het uit.

Bijna-energie neutrale woningen in België

Bijna-energieneutraal wonenEen bijna-energieneutrale woning haalt een e-peil van 30. Het e-peil is een cijfer dat het energieverbruik en de energieprestaties van een woning uitdrukt. Volgens de Europese regelgeving zal elke nieuwbouw tegen 2021 aan de E30-norm moeten voldoen. We moeten dus nog flink wat stappen zetten, want de huidige norm in Vlaanderen is E60 (in Brussel E70 en in Wallonië E80). "Het cijfer verschilt van regio tot regio", zegt Julie Gotal, architect bij het studiebureau van Woningen Blavier. "In tegenstelling tot Vlaanderen is hernieuwbare energie in Wallonië nog niet verplicht."

Wat houdt E30 precies in?

Theoretisch houdt een overstap van E60 naar E30 een vermindering in van 800 kubieke meter gas per woning. Uitgedrukt in geld betekent dat een halvering van de energiefactuur. "We mogen wel niet vergeten dat de behoeften voor warm water verschillen van persoon tot persoon", zegt Gotal.

Hoeveel kost een bijna-energieneutrale woning?

De verstrenging van de norm heeft uiteraard heel wat gevolgen voor het bouwbudget. "Een bijna-energieneutralen woning kost gemiddeld 15 procent meer", klinkt het bij Blavier. "Dat is heel wat. "Onze klanten hebben geen onbeperkt budget voorhanden en zijn vaak niet bereid in te leveren op de bewoonbare oppervlakte van hun woning. Vaak spenderen ze liever wat meer geld aan de keuken of de badkamer dan aan isolatie. Zonder tussenkomst van de overheid zal het voor de meeste bouwheren erg moeilijk worden vanaf 2021."

Factoren die een rol spelen bij bijna-energieneutraal bouwen

Naast extra isolatie spelen tal van andere factoren een rol in een energiezuinige woning.
  • de oriëntatie van de woning (leefruimten gericht naar het zuiden geniet de voorkeur)
  • de oriëntatie van het dak (belangrijk voor de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen)
  • de oriëntatie van de ramen (grote ramen gericht naar het zuiden maken het 's zomers binnen erg warm)
  • de compactheid van de woning
Ga je nu bouwen? Dan hou je het best rekening met deze elementen. "Zonnepanelen op het dak zijn een nuttige investering en ook met een warmtepomp doe je altijd je voordeel", aldus Gotal. "Maar er moeten nog wel wat stappen worden gezet."

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur